X

Коло можливостей звужується: російський АвтоВАЗ шукає партнерів в Ірані

С помощью иранцев российский концерн планирует восстановить производство Lada Largus

Іран націлився на російський ринок. Зокрема, іранські компанії мають намір зайняти місце, яке спорожніло після виходу з Росії європейських, японських та корейських автовиробників. Цьому сприяє зближення цих двох країн на тлі економічних санкцій та військової агресії проти України.

Зі слів голови ради директорів Асоціації виробництва запчастин Ісламської Республіки Наджафі Манеша, іранці зацікавлені у створенні спільного підприємства з випуску автомобілів із АвтоВАЗом.

«Іран і Росія зараз перебувають у винятковому становищі. Ще ніколи в історії не було такого становища, коли ці дві країни настільки зблизилися одна з одною. Ми маємо скористатися можливістю, ми маємо скласти довгостроковий план, щоб ця співпраця тривала й надалі вже за інших обставин», — сказав він.

У середині серпня з’явилася інформація, що SAIPA планує відновити виробництво Renault Logan першого покоління. Компоненти та двигуни для них іранці розраховують закуповувати у Росії.

SAIPA P90

SAIPA випускала Renault Tondar L90 (іранська версія Logan) з 2007 року. У 2018 році виробництво автомобіля зупинилося після того, як Renault в односторонньому порядку вийшла з проєкту, побоюючись вторинних санкцій США.

Читайте також:
АвтоВАЗ обіцяє відродити виробництво «Лад» з антиблокувальною системою

АвтоВАЗ також зацікавлений у співпраці з іранцями. З їхньою допомогою російський концерн розраховує відновити виробництво універсалів та фургонів Lada Largus. Вони також спираються на базу Renault Logan першої генерації.