X

Найбільший у світі виробник каталізаторів позбувся заводу в Росії

Стране с экологическими нормами «Евро-2» очистка выхлопных газов не нужна

Британська компанія Johnson Matthey, найбільший у світі виробник автомобільних каталізаторів, продала завод у Красноярську. Як стало відомо, з кінця червня активи підприємства належать компанії, заснованій наприкінці листопада 2022 року трьома російськими топ-менеджерами заводу «Джонсон Матті Красноярськ». Кожен з них володіє 33,3% акцій.

Завод у Красноярську Johnson Matthey запустила 2008 року. Майданчик із обсягом виробництва 1 млн каталізаторів на рік покривав 25% потреб російського ринку у таких вузлах. За підсумками 2022 року виторг підприємства склав 1,4 млрд руб, на 82,9% менше, ніж у довоєнному 2021 році. При цьому компанія зазанала збитків на суму 374,2 млн руб, тоді як роком раніше отримала 926,6 млн руб прибутку.

Такому падінню сприяла закриття більшості автозаводів та зниження екологічних норм, що діють на території Росії, з «Євро-5» до «Євро-2». Це призвело до різкого падіння попиту на каталізатори. Зокрема, завод у Красноярську простоює з червня цього року і поки не відомо, коли запрацює.

Читайте також:
Mercedes-Benz позбавив російських дилерів доступу до фірмового програмного забезпечення