X

Mercedes-Benz продав свій завод у Росії: кому і для чого він знадобився

Немецкий концерн оставил за собой право обратного выкупа российских активов

Mercedes-Benz поповнив перелік світових автовиробників, які позбулися російських активів від початку військових дій РФ в Україні. Раніше аналогічне рішення ухвалили Renault, Nissan, Toyota та Mazda. При цьому німецький концерн залишив за собою право зворотного викупу активів. Станом на кінець 2021 року вони оцінювалися у 2 мільярди євро.

Новий власник заводу Mercedes-Benz у підмосковному Єсипові — дилерський холдинг «Автодім». Надалі він забезпечуватиме сервісне обслуговування автомобілів Mercedes-Benz. Також найближчим часом планують обрати нового технологічного партнера для подальшої експлуатації виробничого майданчика у Підмосков’ї.

Будівництво російського заводу з річним обсягом 25-30 тисяч автомобілів коштувало Mercedes-Benz 300 мільйонів євро. Підприємство запрацювало у 2019 році й донедавна випускало легкову лінійку Mercedes-Benz — седани E-Class та кросовери GLC, GLE та GLS.

Читайте також:
У Росії почали продавати седани Volkswagen Bora китайського виробництва

Як повідомлялося раніше, позбавитися російських активів планує концерн Volkswagen, але покупця заводу у Калузі ще не знайдено. Також незабаром росіянам, ймовірно, доведеться попрощатися з Kia та Hyundai. Перша розглядає можливість припинення продажів автомобілів на росії, а друга, за неофіційними даними, готується до консервації заводу у Санкт-Петербурзі.