X

Mercedes-Benz розповів про втрати через війну в Україні

В первом квартале 2022 года прибыль концерна упала на 700 млрд евро

Mercedes-Benz Group AG підбив підсумки першого кварталу 2022 року. За три місяці німецький автоконцерн недоотримав 709 млн євро чистого прибутку, майже на 20% від очікуваного. Однією з причин падіння стало припинення діяльності в Росії через війну в Україні.

Як пояснили в концерні, на проблеми, пов’язані з нестачею напівпровідників, зростанням цін на сировину і зупинками виробництва через пандемію Covid-19 наклалася волатильність в ланцюжках поставок через війну. Все це призвело і до збільшення витрат компанії.

За підсумками першого кварталу, чистий прибуток, що припадає на акціонерів концерну впав до 3,49 млрд євро або до 3,36 євро на акцію. Для порівняння, в першому кварталі 2021 року він становив 4,29 млрд євро, а частка на акцію становила 4,01 євро.

Як наголошується в звіті компанії, через проблеми з поставками напівпровідників, коронавірус і розв’язану Росією війну в Україні, в першому кварталі продаж нових автомобілів Mercedes-Benz впав на 10% до 487 008 одиниць. Частину втрат компанії вдалося компенсувати за рахунок хеджування валютних курсів, разового продажу активів, підвищення цін і  переходу на більш дорогі моделі класу люкс.

Читайте також:
Mercedes-Benz представляет премиальный автомобиль нового класса

Прибуток Mercedes-Benz Group AG до вирахування відсотків і податків без урахування спеціальних зборів і витрат, в першому кварталі 2022 року зріс на 11% до 5,23 млрд євро. У концерні вважають, що невизначеність і волатильність триватимуть до кінця року.