X

Mercedes задумав водневі електромобілі для незвичайного завдання

В новой гоночной серии будут использоваться болиды, которые работают на водороде. Среди участников проекта – компания Mercedes

Легендарна гоночна серія Формула-1, крім багаторічної історії, має величезну армію шанувальників. При цьому Формула-Е, організована кілька років тому, довгий час зазнавала глузувань через те, що боліди приводили в рух електромотори. І тільки нещодавно вона посіла гідне місце в автоспорті. Тепер же на арену мають намір вивести ще одну серію автомобільних перегонів за участю Mercedes.

Нова ліга отримає назву Hyraze і буде запущена в 2023 році. Головною її особливістю стане те, що в ролі джерела енергії в болідах використовуватимуть водень, видобутий екологічно чистими методами. Незважаючи на те, що гоночні автомобілі будуть із нульовим рівнем викидів, їхня потужність досягне 800 к.с., так що видовищність заходу забезпечена.

Однак унікальними в болідах будуть не тільки трансмісії, а й гальмівна система. Вона розроблена таким чином, що гальмівний пил не потрапляє в повітря, а вловлюється спеціальними фільтрами й утилізується екологічно нейтральним чином. Крім того, автомобілі отримають шини з відновлюваної сировини з низьким порогом зношення.

Ще однією особливістю турніру стане участь в ньому двох спортсменів — гонщика і геймера. Перший керуватиме реальним автомобілем на треку, а другий — братиме участь у віртуальному заїзді. Отримані обома учасниками заїзду очки  підсумують. Саме підсумковий результат і стане головним під час розподілу місць на п’єдесталі.

Організаторами заходу виступили відомі в автоспорті та автомобільній промисловості компанії. Серед них автомобільні Федерації ADAC і DMSB, сертифікаційна компанія DEKRA і виробник автомобільних компонентів Schaeffler. Технічний супровід забезпечує компанія HWA, яка по суті є підрозділом Mercedes-Benz. Екологічні перегони проведуть у Штутгарті.

Читайте також:
Перегони на електричних самокатах доповнять Формулу-1 і Формулу-Е