X

Між Україною та Угорщиною відкриють новий автомобільний пункт пропуску

Через КПП «Великая Паладь - Надьгодош» будут пропускать легковые автомобили

Україна та Угорщина погодили відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» для легкового транспорту. З української сторони договір підписав віце-прем’єр-міністр України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, з угорською Посол Угорщини в Україні Хеїзера Антала. Зміни до Угоди між урядами країн щодо контролю прикордонного руху почнуть діяти після їхньої ратифікації.

Також сторони домовилися про рух порожніх вантажних автомобілів масою понад 7,5 тонни через КПП «Лужанка – Берегшурань». Наразі такі вантажівки порожні та завантажені можуть проїжджати лише через пункт пропуску «Чоп – Захонь». Щодня це близько 220 автомобілів лише з боку України. Загалом на кордоні з Угорщиною діють п’ять автомобільних пунктів пропуску.

Зі слів Кубракова, досягнуті домовленості дозволяють розпочати планування проєктних та інфраструктурних робіт для запуску нового пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» та забезпечення руху порожніх вантажівок на «Лужанці». Також розглядається можливість будівництва нового вантажного пункту пропуску «Дійда – Береградоц». Усі ці заходи дозволять збільшити пропускну спроможність українсько-угорського кордону.

Читайте також:
Україна та Молдова синхронізують електронні черги на кордонах

Крім того Україна та Угорщина розглядають можливість запровадження спільного митного та прикордонного контролю. Це дозволить знизити час проходження контрольних процедур під час перетину кордону. Як зазначив міністра, наразі готуються переговори з цього питання.