X

Мобільний інтернет став доступним у національному роумінгу

Украинские мобильные операторы расширили возможности национального роуминга

7 березня 2022 року в Україні запрацював національний роумінг, який за зникнення зв’язку одного оператора дає змогу підключатися до мережі іншого. Проект реалізовано спільними зусиллями мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна та lifecell, Міністерства цифрової трансформації України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної комісії з державного регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та послуг поштового зв’язку та Української асоціації операторів зв’язку «Телас».

Тепер абоненти можуть користуватися не лише дзвінками та SMS, а й мобільним 2G/3G інтернетом на швидкості до 512 кбіт/с. Оплата послуг у національному роумінгу здійснюється відповідно до тарифного плану оператора.

Для абонентів мережі lifecell роумінг працює автоматично. У разі збою можна підключитися вручну. Абонентам Київстар та Vodafone для використання мобільного інтернету доведеться вводити налаштування вручну. Для цього необхідно:

  • вимкнути автовибір мережі. На Android: Налаштування – Мобільна мережа (або Підключення) – Оператор, на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі
  • знайти та вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR або lifecell.

Якщо з першого разу не вдалося зареєструватися, повторіть спробу або виберіть іншу мережу.

Читайте також:
Київстар інформуватиме про надзвичайні ситуації

Оскільки навантаження на мобільні мережі, зокрема й за рахунок створення національного роумінгу, значно зросло, для того, щоб усі українці мали доступ до зв’язку в умовах військової агресії оператори радять:

  • відключити автозавантаження в месенджерах та інших додатках;
  • заборонити програмам, що працюють у фоновому режимі, використовувати мобільний трафік;
  • вибирати меншу якість відео в YouTube та інших відеострімінгових сервісах;
  • за можливості використовувати Wi-Fi.

Також важливо щодня намагатися підключитися до мережі свого оператора (вручну або автоматично).