X

Чи можна наповнювати бак під корок

У нинішні тривожні часи водіям хочеться завжди мати добрий запас пального в машині. Але ж бак не гумовий, і здавалося б, більше норми в нього не вмістити. Проте, якимось дивом багатьом колегам це вдається, і вони ідуть з АЗС з додатковими літрами «на борту». Як таке виходить і чи варто наслідувати такий досвід?

Досвідчені автомобілісти знають, що за великого бажання у бак можна вмістити набагато більше, ніж вказано у технічній характеристиці машини. Треба лише лити пальне якось по-особливому.

Як так, що місткість бака залежить від спритності працівника АЗС, який тримає заправного пістолета? На те є дві причини:

  • Передчасно спрацьовує автоматичний вимикач подання пального з бензоколонки;
  • Реальне наповнення бака до паспортної місткості.

У першому випадку так званий «відсікач» може спрацювати через бризки та хвилі пального у заправній горловині, бо вакуумному датчику у пістолеті не обов’язково зануритися в пальне «на глибину». Тобто сам принцип автоматики відключення передбачає помилкові спрацювання при неповному баку. Щоб заправити його справді «до повного», треба повернути пістолет, зорієнтувати його під іншим кутом або витягнути на два-три сантиметри. Тоді пальне не буде затримуватись у горловині і бризки не впливатимуть на датчик.

Інша справа, коли бак дійсно наповнився до більш-менш паспортного рівня. Тоді відключення насосу  цілком «правомірне», бо хвилі від верхнього рівня пального починають діставати до носика пістолета. Ось тут і починається справжня майстерність працівників АЗС. Якщо почати лити пальне потроху, тоненькою цівкою, ледь натискуючи клапан пістолета, цілком можливо налити ще кілька літрів після «відстрілу». Ось тільки куди вони вміщуються?

 Під пробку будь ласка!

Якось у розмові з співробітниками національної мережі АЗК UPG  журналістові АЦ довелося почути, що найчастіше прохання, яке чують від клієнтів хлопці, що працюють біля бензоколонок: «Налийте під пробку будь ласка!». І хлопці, тримаючи марку сервісу найвищого класу, стараються, цідять з пістолета, аж доки хвилі пального у горловині стане видно неозброєним оком.

З одного боку, все зрозуміло – машина заїхала на автозаправний комплекс національного масштабу, де продають якісне європейське пальне стандарту Євро 5, та ще й за прийнятною ціною, тож треба скористатися нагодою і «затаритись по повній». А з іншого – чи припустимо таке з технічної точки зору? Чи не буде шкоди автомобілю? Бо іноді прибавка місткості понад паспортну норму сягає десяти літрів!

Звідки у баку додатковий об’єм

Баки автомобілів давно уже не нагадують бочку або залізний куб. Сьогодні це пластикова (іноді – металева) ємність складної просторової форми, що повторює контури днища кузова, заднього мосту та вихлопної системи в районі заднього сидіння або багажника. Через це бак має хитрий рельєф свого «даху», з заглибленнями та опуклостями. Тут же є кілька приливів або рівних «майданчиків» для розташування паливного насосу, датчиків та заправної горловини.

Власне, сама горловина теж є ще одним неврахованим резервом місткості. Оскільки бак найчастіше стоїть унизу, часто вона має понад півметра довжини. І тільки в цьому «хоботі» може поміститися до 1,5 – 2 літри рідини.

Якщо рахувати внутрішній об’єм бака разом з усіма згаданими порожнинами, сумарно виходить цифра на 5 – 15 л більша за ту, що вказана в паспорті автомобіля. І частину цієї «добавки» можна теж заповнити бензином або дизпаливом.

Чи не шкідливо заправлятися «під корок»

У колах автомобілістів говорять про небезпеку, що начебто супроводжує заправку з перевищенням паспортного ліміту. Наприклад, кажуть, що зайве пальне може потрапити до адсорбера – пристрою вентиляції, який збирає пари бензину та потім повертає їх в паливну систему.

Теоретично така можливість у деяких моделей є, але вона не загрожує працездатності адсорбера – звісно, якщо автомобіль справний і не дуже старий, без проблем з клапанами і трубопроводами системи вентиляції бака.

Ще один стереотип щодо повного бака у тому, що пальне може переливатись через закриту пробку. Певно, маються на увазі автомобілі старих поколінь кінця ХХ століття, які мали вентиляцію бака з дренажним отвором у пробці. Але у сучасних машин горловина закривається герметично, а дренаж повітря відбувається, як було сказано вище, через особливу систему.

Є винятки

Попри все сказане, існує ймовірність, що перелив пального спричинить деякі побічні явища. Так, на деяких моделях, де клапан вентиляції бака розташований нижче рівня пального на максимумі, можливе просочування пального через нього назовні. Сказати, що це утворить велику проблему, не можна, але хай деякий час вас не дивує запах бензину або солярки біля задньої частини машини.

До речи, це одна з причин, за якою досвідчені водії радять заправляти бак під пробку безпосередньо перед поїздкою, щоб двигун відразу почав виробляти надлишок бензину.

Як залити в бак більше пального

Щоб заповнити бак понаднормово, треба поступово витиснути повітря з порожнин у його горішній частині. Для цього треба доливати пальне повільно, даючи час на вихід повітря. Деякі водії при цьому гойдають машину з боку на бік, деякі – намагаються дещо підняти ту сторону, де розташований бак, наприклад, наїхавши на щось відповідним    колесом.

Представники національної мережі АЗК UPG нам розповіли, що йдуть клієнтові назустріч, коли той просить заправити бак «до повного». Але вживати до машин якихось особливих заходів біля бензоколонок водіям не дозволяють: поняття європейського сервісу включає в себе також і безпеку.

Резюме

Бажання наповнити бак буквально «під корок» – цілком законна воля клієнта. З іншого боку, вміння зробити це так, щоб не облити машину і черевики клієнта, залежить від професіоналізму персоналу бензоколонки. Тобто ми говоримо ще про один аргумент на користь заправки машини у найнадійнішому місці – на АЗК шанованих брендових мереж