X

Чоловікам заборонили виїжджати з України з довідкою про інвалідність

З початку повномасштабної війни з України за кордон заборонено виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років. Безперешкодно це можуть зробити лише громадяни певних категорій, у тому числі особи з інвалідністю.

Однак через часту фальсифікацію, Кабмін прийняв рішення змінити список документів, які дозволяють уникнути мобілізації і залишити територію країни. Зокрема, із переліку виключили довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о). І тепер навіть за наявності такої довідки чоловіки не зможуть виїхати з України. Їм треба надати інші документи.

За словами Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, у довідці МСЕК немає інформації про особу, яка її надає, а отже, ризик підробки дуже високий. Він зазначив, що ця зміна допоможе уникнути зловживання службовим становищем медичними працівниками, а також зменшити корупційні схеми.

Читайте також:
Виїзд водіїв призовного віку за кордон – покрокова інструкція

Людям з інвалідністю для перетину кордону потрібно мати такі документи:

  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.