X

На Lydden Hill несподіваний фаворит — «летючий фін» Томмі Холлман

В первый день World RX 22-летний гонщик выиграл все три заезда

Перший день Чемпіонату світу з ралі-кросу FIA (World RX) у Великій Британії став справжнім сюрпризом для поціновувачів ралі. Зненацька лідером гонки на Lydden Hill став 22-річний фінський гонщик Томмі Холлман (Tommi Hallman). Незважаючи на відсутність досвіду у RX2e, він домінував у перших двох заїздах й швидко вийшов уперед у третьому раунді кампанії серії 2023 року.

Новачок у RX2e, «летючий фін» в останні роки зарекомендував себе в категорії Supercar Lite для ралі-кросу. Встановивши темп у кваліфікаційному заїзді, Холлман бездоганно виграв перший заїзд, але у другому йому довелося попрацювати.

Мокра після дощу траса завадила гонщику зберегти поул-позицію. На старті він виявився четвертим. Проте завдяки блискучій стратегії та швидкості він зміг вирватися вперед, здобути чисту перемогу та очолити турнірну таблицю. Як усе відбувалося, бачив наш співвітчизник Андрій Гончарук, який зберіг найяскравіші моменти перегонів на своїх фото.

За підсумками першого дня RX2e на Lydden Hill друге місце зайняв чинний чемпіон Віктор Вранс. На третьому — протеже Kristoffersson Motorsport Нільс Андерссон. Четвертий — переможець Höljes Оле Генрі Стейншольт. Замикає п’ятірку лідерів Ісак Шеквіст із юнацької команди Hansen Motorsport #YellowSquad.

Спочатку прізвисько «Летючий фін» («The Flying Finn») давали видатним фінським бігунам на середні та довгі дистанції. У 1960-х так почали називати ралійних гонщиків. Одним з перших це прізвисько одержали Тімо Мякінен, Рауно Аалтонен та Сімо Лампінен. У 1968 році Castrol випустила фільм під назвою «Літаючі фіни». У ньому розповідається про ралі 1000 озер 1968 року. У центрі подій дуель між Тімо Мякіненом та Ханною Мікколою. Також «Летючим фіном» часто називають чотириразового чемпіона світу з ралі Юху Канккунена.

Читайте також:
Як проходили перші автоперегони по двох континентах