X

На українсько-польському кордоні страйкують перевізники – у чому причина

Водії вантажівок перекрили трасу перед пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ» на кордоні з Польщею.

Справа в тому, що останнім часом була знижена пропускна здатність в цій точці, з-за чого на кордоні з обох сторін зібралися величезні черги. З української сторони їх довжина досягає 54 км, а з польської – 5 км. Дальнобійники вимушені простоювати у чергах по 7-10 днів. За словами заступника міністра інфраструктури Мустафи Наєма, кожен час пропускають два автомобіля – один з товаром і один порожній. Тобто за добу контроль проходить від 12 до 25 машин. При цьому до війни через цей КПП проїжджало до 8о вантажівок за добу.

Причиною утворення черг називають повільну роботу фітосанітарного та ветеринарного контролю, який здійснює перевірку продукції українських аграріїв. Тому перевізники вимагають перевести роботу цього органу у цілодобовий режим, а також збільшити кількість інспекторів, які здійснюють перевірки. Крім того, вони запропонували пусті вантажівки випускати з України без черги по окремій смузі.

Читайте також:
Власники електрокарів Tesla вийшли на протест і мають намір розпочати голодування

Мустафа Наєм зазначив, що із-за простою перевізники на кожій машині за добу втрачають по 400 євро, що призводить до втрати сенсу працювати. Поки що протестуючі говорят про добовий страйк. Однак якщо їх не почують, то вони готові перейти до більш рішучих дій.