X

Над камерами контролю швидкості нависла загроза

Месяц назад немецкий суд признал незаконность применения камер для контроля скорости на отрезках дорог. Теперь польский водитель требует от суда своей страны того же. Так законны ли устройства контроля скорости, применяемые полицией на дорогах?

Водій з міста Тихи (Польща) подав до суду на Інспекцію дорожнього транспорту, звинувативши її в порушенні прав громадян на недоторканність приватного життя.

Пристроями, що зазіхають на його особисту свободу, він назвав систему автоматичних камер фото- і відеофіксації для контролю швидкості на відрізку дороги. Така система фіксує моменти часу, коли автомобіль в’їжджає на контрольовану ділянку і виїжджає за її межі. Розділивши довжину ділянки на якийсь час між в’їздом і виїздом, система обчислює середню швидкість і порівнює її з допустимою.

Як зазначає польске онлайн-видання brd24.pl, у своєму позові водій вимагає демонтажу цих камер, встановлених на одній з вулиць міста Тихи. Причиною подачі заяви до суду є, на думку позивача, незаконне фотографування і зйомка всіх автомобілів, що проїжджають по цій ділянці. Насамперед, тих, які не порушують ПДР.

У позові зазначено, що інформація, яку збирають камери контролю швидкості про всі без винятку автомобілі, є порушенням громадянських прав.

Тим часом, на цій ділянці дороги, за офіційною статистикою, фіксується лише 1% порушників серед усіх автомобілістів, які проїжджають повз.

Отже, заради цього одного відсотка порушуються права останніх 99% водіїв і їхніх пасажирів.

Стимул-реакцією для подання такого позову став німецький судовий прецедент від 12 березня 2019 року в Ганновері. Там у результаті звернення позивача суд постановив, що камери контролю швидкості на відрізках доріг є пристроями, що порушують права громадян стосовно невтручання в їхнє особисте життя, а конкретно – будь-які зйомки заборонені без згоди на те фотографованих людей.

Рішення суду Ганновера може стати підставою для того, щоб і польський суд ухвалив аналогічну постанову, зобов’язавши польську поліцію демонтувати всі 29 камер контролю швидкості на відрізках доріг, встановлені зараз у Польщі.

Читайте також:
У Європі активно борються з любителями антирадарів

На жаль, ця ситуація свідчить про  недосконалість сучасного законодавства різних країн світу стосовно використання камер фото- і відеофіксації порушень ПДР. Що у результаті може стати причиною позовів і в Україні.

Адже в нашій країні щодо  використання, зокрема, Трукамів постійно фіксуються позови в судах. Останнє повідомлення про це з’явилося кілька днів тому – 5 квітня 2019 року.

Перший заступник начальника Патрульної поліції України Олексій Білошицький розповів, що з приводу використання Трукамів раніше піднялася хвиля «зради», заснована на двох судових рішеннях – міського суду Краматорська Донецької області і Жовтневого суду міста Полтави. У цих судових рішеннях, із посиланнями на неіснуючі норми законів, використання Трукамів визнавалося протиправним. Проте вже 2 і 3 квітня ці вердикти були скасовані Апеляційним адміністративним судом, який постановив, що використання пристроїв для вимірювання швидкості не порушує жодних норм і законів.

Читайте також:
Эффект косинуса и сертификация TruCAM - мифы и реальность

Якщо в Європі суди почнуть ухвалювати рішення про те, що системи автоматичної фото- і відеофіксації зазіхають на свободу громадян про недоторканність особистого життя, швидше за все, і в Україні з’являться охочі судитися з поліцією.

Читайте також:
Новый метод сертификации автомобилей WLTР – что это значит

Тим часом, не варто забувати: головним призначенням дорожніх пристроїв контролю швидкості є превентивний вплив на порушників ПДР, які загрожують життю інших людей.

Постраждати від порушників може кожен, і без контролю на дорогах не обійтися. Отже, залишається лише одне – чекати, доки юристи і представники закону вирішать цю суперечність між правами і обов’язками водіїв.