X

Не все так однозначно: німці допомагають АвтоВАЗу обходити санкції

Автомобили попали в Германию по схеме «серого экспорта»

До Мюнхена прибула партія нових Lada Niva Legend. Знімки російських позашляховиків, доставлених до Німеччини автовозами, опублікували в соціальних мережах. За деякими даними, фото зроблено німецькою компанією AET Handels GmbH, яка базується в Мюнхеберзі та займається постачанням автомобілів Lada та комплектуючих до них.

Позашляховики Niva Legend, які потрапили в країну за схемою «сірого експорту», реалізують за ціною від 15 до 21 тисячі євро в залежності від комплектації.

Офіційно АвтоВАЗ припинив постачання нових автомобілів до країн ЄС ще 2019 року. Останнім російським автомобілем, офіційно імпортованим до Європи, був позашляховик Lada 4×4 (ВАЗ-2121 «Нива»). А основними європейськими споживачами продукції концерну — Латвія, Литва, Естонія, Чехія та Німеччина. Остання, як виявилося, продовжує такою залишатися й зараз, майже через вісім місяців після введення економічних санкцій проти росії й АвтоВАЗу зокрема.

Як бачимо, війна проти України та рішення Європейського Союзу про заборону на ввезення продукції машинобудування з Росії (п’ятий пакет), ухвалене 10 липня 2022 року, не заважає німецьким компанія вести бізнес із росіянами. Не гребують купувати російські «Лади» й прості обивателі. Ймовірно, далеко не всі у Німеччині розуміють, що колесо російського позашляховика може будь-якої миті перетворитися на гусеницю російського танка.

Читайте також:
Коло можливостей звужується: російський АвтоВАЗ шукає партнерів в Ірані