X

Несподіваний бік війни: українці перестали заощаджувати на автомобілях

Импортируемый в страну автомобильный секонд-хенд серьезно прибавил в цене

У 2023 році кількість ввезених в Україну вживаних автомобілів повернулася до довоєнного рівня. Причому купувати почали дорожчі моделі преміального сегменту і зараз їхня середня вартість найвища за останні чотири роки. Це стосується й нових автомобілів.

Цю нелогічну для військової реальності закономірність помітили у «Економічній правді», де проаналізували дані про реєстрацію нових та вживаних автомобілів за чотири останні роки. Загалом це 938 тисяч записів реєстру «Відомостей про транспортні засоби та їх власників».

За даними Міністерства внутрішніх справ, у січні-вересні 2023 року зареєстровано 46 тисяч нових автомобілів. Це приблизно в 1,5-2,0 раза менше, ніж у 2020-2021 роках. Водночас кількість ввезених у країну вживаних «легковиків» практично вдвічі перевищила показники 2020 року.

Також постійно зростає середній цінник. Протягом перших трьох кварталів 2023 року новий автомобіль здорожчав у порівнянні з аналогічними періодами 2020-2021 років на 20%. Наразі в середньому він обійдеться у 1,56 млн грн.

Читайте також:
Автомобілі, з якими двигунами обирають українці: статистика

Імпортований секонд-хенд додав у ціні 16% до 430 тис. грн. Частково це пояснюється молодшим віком — менше 10 років. Тоді як раніше завозили автомобілі, які зійшли з конвеєра 11-12 років тому.