X

Nissan і Honda запропонували створити альянс

Предложение об объединении Honda и Nissan впервые озвучили в 2019 году в правительстве Японии

Минулого року двом доволі успішним японським автовиробникам — Nissan і Honda — запропонували наслідувати приклад Peugeot-Citroen і Fiat-Chrysler, створивши новий автомобільний альянс. На думку радників прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе, він би міг стати конкурентом Toyota, з якою співпрацюють Suzuki, Subaru і Mazda.

Сама по собі ідея доволі непогана, якщо не брати до уваги кілька факторів, які не було враховано. Перший і, мабуть, основний — це принципова відмінність брендів і раніше оголошених ними бізнес-стратегій.

Пропонуючи створення альянсу, уряд Японії насамперед керувався інтересами країни, аргументуючи ідею зростанням глобальної конкуренції на світовому автомобільному ринку. Новий альянс Ніссан і Хонда допоміг би зміцнити позиції японського автопрому. Крім того, їхня співпраця дала б змогу прискорити темпи розробки безпілотних транспортних засобів і значно скоротити витрати обох компаній. І все це на тлі сумнівів щодо вже наявного альянсу Renault-Nissan і його майбутнього після арешту екс-глави франко-японського альянсу і компанії Nissan Карлоса Гона.

Читайте також:
Nissan здивував новим бюджетним седаном за $11 000

Керівництва компаній ідею уряду не коментують. За чутками, справа не дійшла навіть до її обговорення.