X

Nokian Tyres продала свій завод у росії

Шинный завод финской компании перешел в собственность «Татнефти»

Nokian Tyres й «Татнафта» уклали угоду про купівлю росіянами шинного заводу фінської компанії у Всеволожську. Підписи під документом сторони поставили 28 жовтня. Попередньо сума угоди складе 400 мільйонів євро.

«На остаточну ціну покупки впливають, серед іншого, кошти та оборотний капітал, а також зміни обмінного курсу рубля та євро», — йдеться в прес-релізі фінської компанії.

Шинний завод у Всеволожську — найбільше підприємство Nokian Tyres у світі з річним обсягом 16 мільйонів шин для легкових та вантажних автомобілів. 2021 року на російський майданчик припало 80% від усього річного обсягу виробництва компанії. Більшість продукції всеволожського заводу йшла до країн Євросоюзу. Конвеєр зупинено після військового вторгнення росії в Україні. А з 10 червня 2022 року європейський ринок для російських виробників шин закрився.

Читайте також:
Когда лучше переобувать машину на зиму

Також через санкції продати свій шинний бізнес мусила й «Татнафта». Йдеться про виробництво покришок Kama Tyres, яке перейшло у власність «Татнафтохімінвест-холдингу». 49% акцій цього холдингу належить Татарстану. Хто володіє рештою пакету невідомо.