X

Автомобіль року в Україні 2018. Skoda Kodiaq

Для Skoda выпуск большого кроссовера Kodiaq – настоящий вызов. Ведь это первый среднеразмерный кроссовер в истории марки.

Тим самим Skoda спробує заманити до себе клієнтів у новому сегменті. Відзначимо ще один факт: Kodiaq – перший в історії Skoda автомобіль, що випускається в 7-місцевій конфігурації. Він здатний дивувати різноманітністю версій і переліком додаткового обладнання, а також практичністю.

Модель пропонує понад 40 рішень Simply Clever, що полегшують життя водія і пасажирів. Skoda йде в ногу з часом і в плані безпеки. Наприклад, Kodiaq можна оснастити функцією автоматичної зупинки при русі заднім ходом. Kodiaq моніторить і дистанцію попереду, а при її різкому скороченні задіє гальма.

Одна з особливостей цього авто – простір. Кросовер дуже місткий, а багажник 5-місцевої версії вражає обсягом – 720 л. Тут є безліч додаткових відділень, кишеньок і ніш загальним обсягом понад 30 літрів.

В Україні Skoda Kodiaq доступний з одним з чотирьох двигунів: двома бензиновими 1.4 TSI (150 к.с.) і 2.0 TSI (180 к.с.), а також парою дизельних 2.0 TDI (150 к.с.і 190 к.с .). Мотори агрегатуються як роботизованими трансмісіями DSG, так і класичної механікою. І навіть з найскромнішим з них 1,4-літровим TSI Kodiaq може приємно дивувати. Великому кросоверу вистачає як потужності, так і крутного моменту в 250 Нм. Великий SUV від Skoda з таким мотором радує і витратою палива. При розміреній міській їзді можна домогтися показника трохи більше 7 л на 100 км пробігу.

Хоча турбодизель аналогічної потужності помітно перевершує бензиновий мотор за крутним моментом – 340 Нм, в повнопривідному варіанті і з роботом DSG обидва Kodiaq до 100 км/год розганяються однаково – за 10,1 с. Перевага в тязі турбодизеля позначається на великих швидкостях. Але головний плюс Kodiaq з мотором TDI – ще більша економічність. Найбільш потужні 180-сильний бензиновий Kodiaq і 190-сильний дизельний особливі, адже можуть бути тільки моноприводними. І тут бензинова машина помітно динамічніше: розгін до 100 км всього за 8,2 с, 190-сильний турбодизель Kodiaq дану позначку розміняє через 9,1 секунди.

Думка

За час тест-драйву повнопривідні Skoda Kodiaq дуже непогано себе показали на різних покриттях: піску та глині. Не проблемою для кросовера стала і досить глибока колія, по якій нам довелося їхати в лісі. Не можу сказати, що бездоріжжя далося йому дуже легко, але ж це і не повноцінний позашляховик, а кросовер. Завдяки невеликому зусиллю на кермі Kodiaq дуже легко паркувати, хоча на швидкості мені хотілося б більшого зусилля. Підвіска Kodiaq непогано відпрацьовує нерівності, вибоїни і ямки, але мені здалося, що все ж ходова жорстка, їй би додати трохи м’якості.

Михайло Клименко
«Автоманія»

Серед особливостей Kodiaq варто було б виділити багажник, адже його обсяг просто величезний. При складених сидіннях заднього ряду обсяг перевищує 2065 л! У похідному варіанті п»ятимісна машина вміщає солідні 720 л, а в варіанті на 7 місць обсяг такої ж, як у хетчбека В-класу, – 270 л.