X

BMW оновила хетчбек BMW 3 Series Gran Turismo

Новая версия отличается еще более спортивным обликом, а доступные на выбор три бензиновых и пять дизельных турбированных двигателей обладают существенно увеличенной мощностью и потребляют меньше топлива.

У рамках науково-практичного семінару BMW Innovation Days 2016 нам вдалося познайомитися ближче з оновленим хетчбеком BMW 3 Series Gran Turismo і провести тест-драйв.

Завдяки поєднанню елегантності купе, простору представницького седана і місткості багажного відділення універсала BMW 3 Series Gran Turismo за останні три роки встиг знайти безліч палких прихильників. Безумовно, після появи оновленої версії їх кількість суттєво збільшиться…

BMW 3 Series Gran Turismo: стиль, комфорт, практичність

Чотири двері без рамок стекол,  плавна спадна лінія даху і великі задні дверцята формують вигляд версії Gran Turismo. Нові фари надають передній частині моделі характерної спортивності. До стандартної комплектації входять світлодіодні фари ближнього та дальнього світла, які яскраво виділяються за рахунок контрасту кілець денних ходових вогнів і темної внутрішної частини корпусу. Протитуманні фари також складаються зі світлодіодів і входять до базової комплектації.

BMW 3 Series Gran Turismo отримав нові трисекційні передні повітрозабірники. В лініях Sport Line, Luxury Line їх перетинають додаткові горизонтальні елементи, що підкреслюють нижню частину переднього бампера.

BMW 3 Series Gran Turismo створений для тих, хто цінує спортивні якості і елегантність великого купе, але не може відмовитися від практичності і зручності чотиридверного автомобіля з великим багажником. Довжина Gran Turismo досягає 4824 мм, що майже на 200 мм більше за інших представників сімейства BMW 3 Series. Легкий доступ у салон, підняті на 59 мм крісла та чудовий огляд разом створюють відчуття простору.

Особливо багато місця пропонується в задній частині моделі, де на пасажирів чекають три повнорозмірних сидіння і збільшений простір для ніг, більш властивий розкішному седану, що став можливим завдяки подовженій на 110 мм колісній базі (2920 мм).

За великими задніми дверцятами є багажне відділення місткістю від 520 до 1600 літрів з безліччю передбачених варіантів використання.

Більша потужність, менше палива

Нове покоління двигунів, представлених на BMW 3 Series Gran Turismo, відрізняється яскраво вираженим спортивним характером, миттєвою реакцією і неперевершеною ефективністю. Лінійка силових агрегатів представлена трьома новими бензиновими двигунами, що розвивають від 184 к.с. до 326 к.с і п’ятьма дизельними з максимальною потужністю від 150 к.с. до 313 к.с., при цьому показники середньої витрати палива варіюються від 7,7 до 4,3 л/100 км. Позитивні зміни зачепили не лише динаміку та ходові характеристики автомобіля, а й показників ефективності: споживання палива та рівень викидів CO2 зменшені на 4,5% – 13,8% залежно від моделі.

Усі представники сімейства двигунів BMW EfficientDynamics обладнані технологією BMW TwinPower Turbo останнього покоління. У бензинових двигунах її реалізовано за допомогою турбокомпресора типу TwinScroll, високоточної системи безпосереднього вприскування палива, системи безступінчастого регулювання ходу і тривалості відкриття клапанів VALVETRONIC і системи зміни фаз газорозподілу Double-VANOS.

У дизельних двигунах BMW TwinPower Turbo використовує один турбокомпресор до моделей BMW 318d GT, 320d GT і 330d GT. Силові агрегати версій BMW 325d GT і 335d GT мають подвійний турбонаддув. Турбіни всіх дизельних двигунів мають змінну геометрію і оснащуються системою безпосереднього вприскування Common Rail останнього покоління, що може розпорошувати паливо в циліндри під тиском до 2000 барів.

Шість або вісім

На всіх бензинових версіях і двох дизельних (BMW 320d GT і BMW 330d GT) як опція доступна фірмова повнопривідна трансмісія BMW xDrive. На BMW 335d GT вона входить до переліку базового оснащення.

Не тільки класичні задньопривідні, а й версії BMW 320i GT, 318d GT і 320d GT з повним приводом xDrive в базовій комплектації оснащуються 6-ступінчастими механічними трансмісіями.

Двомасовий маховик ефективно гасить крутильні коливання і дає змогу зробити перемикання передач більш плавними. 6-ступінчаста коробка передач також обладнана системою підтримки обертів двигуна, яка автоматично робить перегазування під час підвищення або знижування передачі, що робить водіння ще більш комфортним.

Як опція покупцям зазначених вище моделей доступна оновлена 8-ступінчаста трансмісія Steptronic, а інші модифікації BMW 3 Series Gran Turismo оснащуються нею вже в базовій комплектації.

Двоважільна передня і полегшена п’ятиважельна задня підвіски оновленої BMW 3 Series Gran Turismo забезпечують чудову керованість і курсову стійкість, а також високий рівень комфорту, в чому ми могли переконатися в рамках тест-драйву. Причому ці переваги властиві як базовим версіям і автомобілям з пакетом M Sport, так і BMW 3 Series Gran Turismo в комплектації з адаптивною підвіскою. Остання пропонується з електронно керованими амортизаторами, що дають змогу змінювати налаштування жорсткості.

Дорожній просвіт задньопривідних версій додатково зменшений на 10 мм. При цьому можна обрати більш комфортний або спортивний режим подорожі, скориставшись перемикачем Driving Experience Control.

Активний задній спойлер

BMW 3 Series Gran Turismo – перший автомобіль німецької марки, на який встановили активний задній спойлер. Тепер цей функціональний елемент присутній і на новій моделі. Задній спойлер автоматично підіймається після досягнення 110 км/год і забезпечує прекрасну притискну силу на високих швидкостях. В активному стані задній спойлер зменшує підйомну силу на задній осі більше ніж на 60%.

Коли автомобіль сповільнюється до 70 км/год, спойлер автоматично опускається в базове положення. За необхідності, аеродинамічним елементом можна керувати вручну за допомогою спеціальної кнопки, розташованої на панелі управління водійських дверцят.

Шляхом індивідуалізації

Одна з деталей салону, що зазнала змін у новій моделі – інформаційний дисплей, розташований безпосередньо над центральною консоллю. Плаский екран і зменшений профіль корпусу зробили його візуально тоншим і, як наслідок, ще елегантнішим.

Повітряні дефлектори з металевою окантовкою також є одним із безлічі оновлених елементів інтер’єру BMW 3 Series Gran Turismo.

Особливе місце в автомобілі займає центральна консоль з чорними глянсовими вставками. Органи керування аудіосистемою і кліматичною установкою мають хромовану окантовку і підкреслюють ексклюзивність та високу якість виконання.

Внутрішнє оздоблення салону з натурального дерева доступне у варіантах Fineline Light і Ash Grain з металевими вставками. Особливий характер Gran Turismo підкреслюють нові контрастні шви шкіряного оздоблення Dakota у варіантах Saddle Brown, Veneto Beige і Black, а два нових кольори металік Arctic Grey і Jatoba роблять екстер’єр новинки ще привабливішим і розширюють загальну кількість число колірних рішень до одинадцяти.

Покупці BMW 3 Series Gran Turismo можуть обрати одну з трьох ліній оснащення – Sport Line, Luxury Line і M Sport, для якої опціонально доступний ексклюзивний колір кузова Estoril Blue. Навіть базові варіанти Gran Turismo відрізняються багатим оснащенням, яке охоплює автоматичний клімат-контроль, запуск двигуна без ключа, підсилювач рульового керування Servotronic, шість подушок безпеки, світлодіодні фари ближнього та дальнього світла, світлодіодні протитуманні фари, кольоровий дисплей з високою роздільною здатністю, контролер iDrive, систему Hands-free з передачею даних через USB-порт і Bluetooth, а також багатофункціональне шкіряне рульове колесо.

Великий список обладнання і елементів дизайну відкриває широкі можливості для індивідуалізації інтер’єру та екстер’єру. У базовій комплектації новий BMW 3 Series Gran Turismo оснащується 17-дюймовими легкосплавними дисками з шинами розміром 225/55 R17, а колісні диски діаметром 18 і 19 дюймів доступні як опція. Два нових відтінки металік і три нові моделі колісних дисків дають змогу ще більше урізноманітнити вибір.

Мобільність – на найвищому рівні

Одночасно з появою оновленої BMW 3 Series Gran Turismo відбувся дебют модернізованої навігаційної системи Professional, яка забезпечує роботу всіх функцій на інтуїтивному рівні.

Можливість синхронізації мобільного пристрою з автомобілем за допомогою Bluetooth присутня вже в базовій комплектації BMW 3 Series Gran Turismo. Як додаткова опція доступний бездротовий індуктивний зарядний пристрій. Для підзарядки телефону його необхідно помістити в спеціальне поглиблення в центральному підлокітнику.

Цей зарядний пристрій додатково дає змогу встановлювати бездротове з’єднання з зовнішньою антеною, посилюючи тим самим сигнал телефону. Ця функція буде корисна тим, хто перебуває в зонах зі слабким покриттям мережі.

До списку корисних функцій зарядного пристрою також входять точка доступу WiFi, здатна забезпечувати високошвидкісний Інтернет одночасно для 8 мобільних пристроїв, а також другий USB-порт у центральній консолі. Обидва порти мають два посилених режими роботи і здатні заряджати пристрої з батареями великої ємності, наприклад, планшети.

Ще одна функція, яка незабаром буде доступною для нового BMW 3 Series Gran Turismo – технологія Apple Car Play, що дає змогу домогтися ідеальної синхронізації iPhone і автомобіля. Ця опція буде представлена у другій половині 2016 року.