X

«Дизельгейт» поставив хрест на нових VW Phaeton і Porsche 960

Разработка нового купе Porsche 960 прекращена из-за «Дизельгейта». Кроме того, под «раздачу» попали некоторые модели Фольксваген

Головною причиною є фінансові проблеми концерну Volkswagen Group. За маніпуляції з рівнем шкідливих викидів на дизельних «Фольксваген» і використання заборонених приладів компанії загрожує штраф розміром до 18 млрд доларів. Крім цього, близько 11 млн автомобілів мають відкликати для доопрацювання.

Через це Volkswagen Group серйозно урізує витрати і скорочує свій модельний ряд. Голова правління німецького концерну Матіас Мюллер оголосив намір відкласти або скасувати цілу низку моделей. Зокрема, «жертвами» дизельного скандалу стали Porsche 960 і 400-сильний гарячий хетчбек Volkswagen Golf R400.

Крім того, перенесено на невизначений термін прем’єру нового седана Volkswagen Phaeton другого покоління.

Інформація про середньомоторне купе «Порше 960» останнім часом з’являлася доволі часто. Автомобіль мав вийти у 2019 році і зайняти нішу між Porsche 911 Turbo і Porsche 918 Spyder. Характеристики нового «Порше» поставили його в один ряд із купе Ferrari 488 GTB, Lamborghini Huracan LP610-4 і McLaren 650S. Спеціально для цієї машини розробляли повністю новий опозитний двигун з 8 циліндрами та змінним ступенем стиснення. Чотири турбокомпресори мають забезпечити потужність на рівні 650 к.с.

Очікувалося, що новий Porsche 960 розганятиметься до 100 км/год лише за 2,5 с і розвиватиме швидкість понад 320 км/год. Автомобіль планувалося запропонувати як із заднім, так і з повним приводом. За деякими даними, спортивний «Порше» також міг отримати керовані задні колеса. Маса спорткара при цьому не перевищувала б 1400 кг Приблизна ціна Porsche 960 мала становити 300 тис. доларів.

У світлі скорочення витрат концерну Volkswagen Group в Porsche зосередяться на масових моделях. Основні зусилля штутгартці кинуть на позашляховик Porsche Cayenne і його молодшого брата – кросовер Porsche Macan. Також у пріоритетах – новий Porsche Panamera 2017 року. Втім, все ще є шанси повернення до проекту середньомоторного купе «Порше», але станеться це не раніше 2026 року.