X

General Motors почне виробляти чужі електромобілі: з чим це пов’язано

Стартап Nikola подписал соглашение с GM о производстве пикапов Badger на их мощностях и использовании компонентов концерна

Молода американська компанія Nikola, яка спеціалізується на виробництві електромобілів на паливних елементах, уклала угоду з концерном General Motors про стратегічне партнерство. У рамках цієї угоди GM став власником 11% акцій стартапу. Сума угоди становить 2 мільярди доларів.

Партнерство передбачає кілька змін в організації роботи Nikola, які дадуть змогу зменшити витратну частину і прискорити процес виробництва. Так, пікапи Badger, які будуть офіційно представлені в грудні цього року і вийдуть на ринок у 2022 році, випускатимуть на потужностях GM. Також у рамках партнерства американський стартап зможе використовувати у своїх моделях акумуляторні батареї Ultium і технологію паливних елементів Hydrotec, які є власною розробкою концерну General Motors.

За словами керівництва Nikola, використання інноваційних батарей і трансмісій GM дасть змогу компанії заощадити понад 4 мільярди доларів за 10-річний період і понад мільярд доларів на витратах на проектування і валідацію. Автогігант General Motors також має намір отримати прибуток в аналогічному розмірі.

Читайте також:
Вартість Nikola Motors за добу зросла удвічі: з чим це пов'язано

Нагадаємо, що електромобіль Nikola Badger поставлятимуть із силовою установкою потужністю 906 к.с. і 1396 Нм крутильного моменту. Виробник випустить на ринок одразу дві версії Борсука (переклад назви моделі) — з акумуляторною батареєю і водневими паливними елементами. У першому випадку запас ходу становитиме 480 км, у другому — 960 км. На розгін з місця до 100 км/год необхідно лише 2,9 секунди.