X

Із Toyota GT86 зробили спортуніверсал (+ВІДЕО)

Дизайнери австралійського підрозділу Toyota розробили концепт спортуніверсала на основі купе GT86.

Тридверні універсали, або, як їх в англійській термінології іменують «shooting brake», є унікальним симбіозом практичності та спортивності. Автомобілі з таким типом кузова періодично з’являються на світ. Наприклад, у свій час виробництвом стильних дводверних спортуніверсалів активно займалася компанія Volvo. До речі, її легендарна модель 1800 ES була прикрасою стенду шведського бренду на нещодавній виставці в Женеві.


Тридверний спортуніверсал став перлиною експозиції Volvo на автошоу в Женеві 2016.

Свою версію shooting brake вирішили створити в австралійському підрозділі компанії Toyota на базі купе GT86. Заручившись підтримкою головного інженера моделі Тетсуя Тада, команда стилістів під керівництвом керівника мельбурнської дизайн-студії Toyota Ніка Хогіоса розробила повністю працездатний концепт GT86 Shooting Brake Concept. Технічно автомобіль зберіг всі характеристики «донора» однак, за рахунок нових елементів кузова додав у вазі 39 кг. Автомобіль дебютував в Канберрі на традиційному зльоті фанів марки.

Ідея проекту народилася кілька років тому, і спочатку його реалізували у вигляді макета в масштабі 1:4. Під час одного з візитів Тетсуя Тада в Австралію, команда з гордістю показала йому цей макет. А той у свою чергу запропонував скласти реальний автомобіль. Необхідну проекту документацію відправили в Японію в R&D-центр компанії, де ідею було втілено в металі.

Варто зазначити, що це не перша спроба перетворити купе в універсал. У 2013 році на «домашньому» автошоу в Токіо дизайнерський колектив Subaru представив Cross Sport Design Concept, також створений на базі Toyota GT86/Subaru BRZ.

Subaru Cross Sport Concept представили на бієнале в Токіо в 2013 році.

Однак проект не знайшов підтримки і залишився лише одним із безлічі прототипів, що не пішли в серію. Можливо до дітища австралійських дизайнерів доля буде прихильною…