X

Izera: польські електромобілі у стилістиці Skoda

Польша решила возродить автомобильную промышленность, представив новый бренд Izera для производства электромобилей в стиле Skoda

Зважаючи на дедалі більшу популярність електрокарів, поляки вирішили зробити хід конем і не тільки відновити власний автопром, а й одразу виступити в ролі виробника електромобілів. У назві нової польської марки — Izera — приховане відсилання до Йізерських гір, розташованих на кордоні Польщі та Чехії.

Цього тижня в столиці Польщі відбулась презентація одразу двох перших моделей Ізера — електричних кросовера і хетчбека. Старт виробництва автомобілів із Польщі заплановано на 2023 рік.

Раніше у поляків був власний автопром, але останнім часом вони лише займаються складанням автомобілів зарубіжних марок. Передусім це було зумовлено відносно недорогою робочою силою. Молода марка покликана виправити прогалину і відродити національну автомобільну промисловість. Зараз вона належить контрольованому державою підприємству ElectroMobility Poland, заснованому в 2016 році компаніями PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA і Tauron Polska Energia SA.

Читайте також:
Smyk — кумедне дитя польського автопрому

Повністю самостійними автомобілі Ireza, ймовірно, не будуть, оскільки зараз складно випустити масовий автомобіль без кооперації. Уже відомо, що платформу для перших моделей Izera закупить у стороннього виробника, у якого саме, не повідомляється. Припустимо, йдеться про Volkswagen і його модульну платформу для електромобілів VW MEB.

Дизайн своїх моделей поляки теж не розробляли самостійно, а делегували ці обов’язки італійській студії Torino Design. Конструкторську частину “віддали” компанії EDAG Engineering з німецько-швейцарським корінням. Якщо говорити про технічну частину електрокарів, то про неї поки що нічого невідомо. Єдине, чим поділився виробник — це швидкість розгону до “сотні” (8 секунд) і запас ходу на одному заряді акумулятора (400 км за циклом WLTP).

Електромобілі izera поки що не мають імен. Зовні складно назвати їх особливими або ультрасучасними, а от інтер’єр дивує. Причому йдеться не тільки про розміри екранів мультимедіа та оздоблення салону, а й низку дрібниць, таких як відкидні столики, гачки для сумок, ніші для зберігання дрібничок, багаторівневу підлогу багажного відділення. Все це точно сподобається європейцям, які звикли до практичних рішень на кшталт концепції Simply Clever від Skoda.