X

Лімузин Трампа: машина президента США обійдеться в $2 мільйони

Новый президент США не будет ездить на Кадиллаке, который перевозил Барака Обаму. Лимузин Трампа создадут с нуля.

45-й президент США отримає машину нового покоління. Відомо, що лімузин Трампа вже проходить випробування, а його виробництво забезпечить концерн General Motors. Втім, якби переміг не Дональд Трамп, нову машину отримала б Гілларі Клінтон. Адже розробку автомобіля президента GM розпочав до початку президентських перегонів – Секретна служба США замовила його ще в 2013 році.

Жодних подробиць про новий президентський лімузин немає – це державна таємниця. Але за неофіційними даними, броньований автомобіль президента США обійдеться в 20 мільйонів доларів (без врахування вкладень у розробку). Причиною такої вражаючої ціни лімузина є його тираж – 10 екземплярів (близько $2 млн кожний). Втім, не виключено, що в реальності буде вироблено значно більше машин, але як це буде насправді – знає тільки певне коло людей.

Випуск десятка машин необхідний для забезпечення охорони і безпеки глави держави. Візуально автомобілі будуть абсолютно однаковими, але їх використовуватимуть у різних містах і країнах залежно від конкретної ситуації. Адже, як відомо, в кортежах вищих чинів часто зустрічаються дві ідентичні машини з однаковими номерами.

Крім броньованих лімузинів-двійників, для забезпечення охорони президента США вже за традицією використовують спеціальні позашляховики з кулеметними точками і засобами спецзв’язку, а також комплексами для блокування зв’язку (зокрема, стільникового) та «глушіння» сигналів для захисту від радіокерованих вибухових пристроїв.

За попередніми даними, новий лімузин Трампа важитиме близько 5 тонн, а товщина броні буде на рівні 20-22 см. А ще цікаво знати, що витрата палива Кадилака Обами на прізвисько «Звір» – 1 літр на 3 км шляху. Лімузин нового покоління, як очікується, буде економічнішим за попередника.

Уперше президентський лімузин Трампа може засвітитися під час інавгурації, запланованої на 20 січня 2017 року.