X

Новий вид батарей зробить прорив у світі електромобілів

Первыми уникальные аккумуляторы появятся на электрокарах Volkswagen

Однією з головних складових будь-якого електромобіля є батарея. Найпоширенішими є літій-іонні, але виробництво і подальша утилізація обходяться дорого. Свою альтернативу запропонувала шведська компанія Northvolt AB — це справжній прорив.

Компанія-розробник представила все ту ж літій-іонну батарею, тільки на відміну від існуючих акумуляторів, в ній використані перероблений нікель, марганець і кобальт. Новітня розробка дасть змогу налагодити замкнутий цикл із випуску батарей для електрокарів. Адже ця технологія дає змогу відновити до 95% металів, повернувши їм первісну чистоту.

Поки що Northvolt AB представила тільки перший осередок, але відкладати старт серійного виробництва вона не має наміру. Тим паче, що компанія вже уклала угоду на поставку таких акумуляторів із концерном Volkswagen. Свою зацікавленість у цій розробці висловили й інші світові автовиробники. Серед них BMW, Volvo, Polestar і Scania.

Читайте також:
Інноваційна батарея для електрокарів здатна заряджатися за 90 секунд

Шведські фахівці заявили, що мають намір побудувати спеціальний завод Revolt Ett, на якому можна буде утилізувати до 125 тисяч тонн батарей на рік. Отриманих з них матеріалів буде достатньо, щоб випускати нові батареї ємністю 30 ГВтг щорічно-приблизно для 300 000 електрокарів з ємними батареями.