X

PepsiCo почала використовувати перші Tesla Semi

В 2023 году товары клиентам компании будут доставлять 100 электротягачей

Компанія PepsiCo почне доставляти вантажі клієнтам електричними вантажівками Tesla Semi. Як сказав у інтерв’ю Reuters, віце-президент PepsiCo Майк О’Коннелл, у 2023 році з цією метою планують використовувати 100 великовантажних тягачів.

PepsiCo оформила попереднє замовлення на 100 вантажівок Tesla Semi ще в 2017 році. Перші два тягачі у лівреях Pepsi та її дочірній компанії Fritto-Lay (виготовляє чіпси Lay’s) були передані компанії на початку грудня у Неваді. До кінця 2022 року Tesla планує зібрати 100 електровантажівок. Всі вони призначені для PepsiCo.

Як заявили в компанії, 15 вантажівок перевозитимуть продукцію із заводу в Модесто, 21 — із Сакраменто (Каліфорнія). Для їх зарядки на підприємтвах встановлять чотири зарядні станції Tesla потужністю 750 кВт. Де базуватимуться інші, не уточнюється. Зі слів О’Коннелла, спочатку електровантажівками планують охопити центральну частину США, а потім східне узбережжя.

На першому етапі, вантажівки з чіпсами здійснюватимуть поїздки на 684 км, з газованою водою — на 160 км. Надалі напівпричепи для перевезення напоїв долатимуть відстані від 640 до 805 км. Як показали перші поїздки вантажівок із продукцією заводу Frito-Lay у Модесто, поїздка на 684 км знижує рівень заряду батареї Semi приблизно до 20%. А її підзарядка займає від 35 до 45 хвилин.

Читайте також:
У Німеччині побудували Tesla для бездоріжжя

Відомо, що усі автомобілі Tesla Semi, призначені для PepsiCo, мають запас ходу 805 км. За якою ціною Tesla продала вантажівки своєму першому великому замовнику, О’Коннелл не поточнив. Компенсувати витрати компанії допоможуть державний грант на 15,4 мільйона доларів та федеральна субсидія у розмірі 40 тисяч доларів на кожен автомобіль. Пізніше PepsiCo планує поповнити свій автопарк більш дешевими вантажівками із запасом ходу до 480 км. Але це станеться лише після того, як Tesla налагодить їхнє виробництво.