X

Перший український електромобіль із запасом ходу 500 км показали з усіх боків

Презентация электромобиля Ева состоялась в Восточноукраинском Национальном университете им. Владимира Даля

Група вчених СНУ ім. В. Даля спільно зі студентами університету та Сєвєродонецького політехнічного професійного коледжу побудували автомобіль з комбінованим електроживленням. Інформацію про це опубліковано на офіційному сайті навчального закладу.

Український електромобіль Єва поки що існує тільки у вигляді діючого прототипу. В його основі алюмінієва рама з навісними склопластиковими кузовними панелями.

У нинішньому виконанні концепт здатний проїхати до 100 км із максимальною швидкістю 80 км/год. Такі здібності Єві забезпечує один електромотор і батарея. Якщо встановити сонячні панелі на даху і капоті, запас ходу збільшиться на 30 км. Також передбачено можливість встановлення другої тягової батареї. За словами розробників, це дасть змогу збільшити запас ходу електромобіля до 500 км.

Завдяки спеціально розробленій конструкції кузова керувати автомобілем зможуть люди з інвалідністю. За довжини кузова 4 м автомобіль має абсолютно рівну підлогу завдовжки 3,1 м. Внутрішня висота салону дає змогу трансформувати електрокар у двомісний вантажний фургон, повноцінний п’ятимісний автомобіль або мобільний офіс.

Ще одна особливість електричного мінівена Єва — унікальна запатентована технологія безпеки, яка вперше використовується в автомобільному транспорті. Щоправда, деталі не розкриваються. Можливо, йдеться про особливу конструкцію переднього бампера, який пом’якшує удари.

За попередньою оцінкою, на ринку український електромобіль може коштувати від $12 000. Про перспективи говорити поки що рано, хоча раніше автори відзначали, що автомобіль існуватиме в єдиному екземплярі. Можливо, щось змінилося. Адже творці мають намір розвивати проект.

Читайте також:
Самый дешевый электромобиль за $4000 сделали круче