X

Представлено першу модель відродженої Lancia і це електромобіль

В продаже субкомпактный хэтчбек Lancia Ypsilon появится в этом году

Альянс Stellantis представив перший за 14 років новий автомобіль Lancia. Відродження італійського бренду почалося із субкомпактного хетчбека Ypsilon, першої електричної Lancia. Пізніше новинці обіцяють м’які гібридні версії з бензиновими двигунами.

Lancia Ypsilon використовує ті ж елементи CMP/eCMP, що й Peugeot 208/e-208, але відрізняється зовні та інтер’єром. У екстер’єрі хетчбека проглядається схожість з торішнім концептом Pu + Ra HPE, який, у свою чергу, нагадував оригінальне купе Lancia Stratos. Останній вважається першим у світі автомобілем, початково створеним для участі в ралі.

Як стверджують в Lancia, про культовий ралі-кар нагадують фари та задні ліхтарі Ypsilon. Подібні круглі задні ліхтарі були у багатьох інших автомобілів, але у оптики хетчбека є своя «родзинка». Світлодіоди у передній та задній оптиці Ypsilon, включаючи окремі ходові вогні, у формі літери «Y». Корпуси бічних дзеркал заднього виду, колісні арки та задня стійка покриті чорним глянцем. Ручки задніх пасажирських дверей заховані у задній стійці.

Крім того, у «первістка» відродженої Lancia є спеціальна версія, розроблена спільно з італійським виробником меблів Cassina. Лімітована модифікація хетчбека зображена на фото. Дешевші версії Ypsilon виглядатимуть трохи скромніше.

Салон укомплектований двома 12,3-дисплеями, але є й низка фізичних кнопок, які забезпечують керування деякими функціями клімат-контролю. Також у стандартному оснащенні бездротова зарядка для смартфона, три порти USB-C та «спеціальна» аудіосистема. «Мультимедійка» автомобіля підтримує Android Auto та Apple CarPlay. Плюс до цього заявлено кругове освітлення салону та спеціальний фільтр кондиціонера, який видаляє 99% шкідливих частинок.

Електричний Lancia Ypsilon використовує один електродвигун потужністю 154 к.с. та крутним моментом 260 Нм, що відповідає Peugeot e-208. Ємність тягової батареї — 51 кВт•год. Привід — передній. За даними виробника, комбінований запас ходу становить 403 км за WLTP. При підключенні до джерела постійного струму акумулятор поповнюється від 20 до 80% ємності за 24 хвилини.

Новий Lancia Ypsilon вийшов трохи більшим за оригінальну модель, яка випускалася з 1995 по 2005 рік. Габаритна довжина електрохетчбека — 4080 мм, ширина — 1760 мм, висота — 1440 мм. Важить електрична версія 1584 кг. Гібридні Ypsilon будуть легшими.

На відміну від старого Ypsilon, який продавався лише в Італії, новий електрохетчбек буде доступний на всіх європейських ринках. Продажі новинки налагодять понад 70 дилерів. Першим оцінити новий Lancia Ypsilon зможуть жителі Бельгії та Нідерландів. У цих країнах продажі хетчбеку розпочнуться в середині цього року. Піжніше він з’явиться у Франції та Іспанії, а у 2025  у Німеччині.

Читайте також:
Китайський Lancia Stratos став на конвеєр