X

Виробництво моделей Renault Group в Україні: які машини може складати ЗАЗ

Теперь за производство легковых автомобилей в Украине отвечает не только Еврокар. ЗАЗ обзавелся партнерством с Renault и перезапустил конвейер

Запорізький завод ЗАЗ на чолі з корпорацією УкрАВТО офиційно повідомив про старт виробництва в Україні автомобілів Renault Group. У заяві ми не побачили знайомих слів на кшталт Logan або Duster. Та й компанія Рено — це не тільки машини з ромбоподібним логотипом. Що ж складатимуть у Запоріжжі?

Щоб визначити хоча б приблизний список моделей, необхідно зрозуміти структуру. Почнемо з того, що крім безпосередньо Renault до групи брендів також входять Samsung і Dacia.

Самсунги (які не смартфони) і Рено (які не зовсім Renault)

Перше ім’я відповідає за бейдж-інжиніринг великих автомобілів Renault і Nissan для обмеженого набору ринків (і всі вони дуже далекі від українського). Друге — це основа бюджетних моделей, які так добре знайомі нам з вами: Renault Duster, Logan і Sandero.

Автомобілі Самсунг нам не підходять точно — великі й дорогі, а на їх індустріалізацію ЗАЗу необхідно буде занадто багато ресурсів. До того ж, перспектива таких машин на українському ринку незрозуміла. З іншого боку, бюджетники з “компашки” Рено Логан і без того утримують лідерські позиції на нашому ринку. Невже їх вирішили посилити?

Lada і… щось іще?

Не варто забувати, що формально до групи брендів також входить Лада, чию діяльність Renault контролює практично повністю. ЗАЗ уже зробив пілотну партію відповідних автомобілів і, за непідтвердженими даними, провів усі необхідні випробування. Вони були успішними, якщо вже в компанії оголосили про старт виробництва. Звісно, якщо справді йдеться про Lada.

Читайте також:
Нові Logan, Sandero і Sandero Stepway 2021 показали на офіційних фото

Найімовірніше, розраховувати доведеться саме на це. Але доки жодних уточнень немає, можна поміркувати ще. Тим паче, підстави для цього є. У списку моделей, які можуть прописатися на заводі ЗАЗ у Запоріжжі, раніше з’являвся компактний кросовер Lada Xray. Цікаво, що технічно машина уніфікована з Renault Sandero — обидві моделі виробляють на заводі АвтоВАЗ в Тольятті. Отже, якщо розглядати в Україні виробництво Лада Хрей, так і до Рено Сандеро недалеко, правильно?

Ще Лада. І до чого тут Renault Duster?

З іншими моделями ВАЗ трохи складніше. Бюджетник Лада Веста запозичує лише окремі вузли у французької компанії, але більшою мірою є самостійною розробкою. З Lada 4×4 (Лада Нива) в цьому плані теж все зрозуміло. Є ще фургон Лада Ларгус, він також має багато спільного з Логан, Сандеро і Xray. Саме цю зв’язку можна назвати найправдоподібнішою і найлогічнішою в сенсі організації спільного конвеєра.

Читайте також:
Найдорожчу модель Лада показали на фото

З іншого боку, Groupe Renault і ЗАЗ ще можуть нас здивувати, організувавши виробництво всього модельного ряду Lada, куди також входить Granta і нова Нива 2021 (у минулому — Chevrolet Niva). Ну і хід конем — складання Renault Duster. Це може здатися цікавим на тлі величезного інтересу українців до цього бюджетного кросовера. Не варто забувати, що наступна Лада Нива, яка з’явиться невідомо коли, найімовірніше, використовуватиме в основі агрегати і вузли Рено Дастер. Дуже зручно в перспективі роботи зі спільним конвеєром. Найсміливіші припущення змушують також згадати стильний кросовер Renault Arkana, який багато в чому уніфікований з Duster. У цьому разі асортимент моделей залежатиме від виробничих можливостей ЗАЗ. А нам залишається очікувати подальшої інформації.

136