X

У Tesla Model S Plaid з’явився 1265-сильний конкурент із Китаю

Тираж четырехмоторного спорткара Zeekr 001 FR ограничен 99 единицами

Китайський преміальний бренд Zeekr, що належить холдингу Geely Automobile, представив чотиримоторний спорткар 001 FR. Новинку побудовано на базі середньорозмірного ліфтбека Zeekr 001, першої серійної моделі марки. При цьому це зовсім інший автомобіль, а не заряджена версія базової моделі.

Екстер’єр та інтер’єр новинки розроблено з упором на максимальне зниження ваги. У 001 FR аеродинамічний кузов із великою кількістю карбонових елементів. Зокрема, із вуглецевого волокна виготовлені спортивні бампери, передній спліттер, кришки бічних дзеркал, задній спойлер та активне заднє антикрило. Фотографій салону немає. Але в оснащенні заявлено вбудований пакет супутникового зв’язку, що забезпечує підключення у найвіддаленіших місцях.

На відміну від базового двомоторного ліфтбека Zeekr 001 FR обладнано чотирма електродвигунами потужністю 1265 к.с. З місця до 100 км/год він прискорюється лише за 2,07 секунди і може розгортатися як танк. Але подробиць про технологію розвороту компанія не надала.

Для порівняння, нинішній лідер світового ринку високопродуктивних електромобілів Tesla Model S Plaid потужністю 1020 к.с. розмінює першу сотню за 1,99 секунди. Lucid Air Sapphire потужністю 1234 к.с., зі слів виробника, розганяється до 100 км/год за 1,89 секунди.

Хоча Zeekr 001 FR і не такий швидкий як конкуренти, зате він спритніший у поворотах. Система приводу, «фірмове» програмне забезпечення та апаратні технології забезпечують китайському спорткару чудові можливості векторизації крутного моменту. Як стверджують у компанії, система здатна відправляти максимальну потужність на кожне колесо та регулювати її на кожному з них окремо за мілісекунди, забезпечуючи максимальну продуктивність.

Zeekr 001 FR оснащений акумуляторною батареєю CATL Qilin ємністю 100 кВт•год із підтримкою швидкісної зарядки. Завдяки вдосконаленій 800-вольтовій електричній системі бренду батарея спорткару поповнюється від 10 до 80% ємності всього за 15 хвилин.

Наклад спорткару обмежений 99 екземплярами. Постачання клієнтських автомобілів розпочнеться у жовтні 2023 року. Власникам будуть проводити індивідуальні тренінги з водіння.

Читайте також:
Новий електрокар BMW засвітився напередодні дебюту (фото)

Як повідомлялося раніше, у Китаї цінник Zeekr 001 FR складе близько 138 000 доларів. Для порівняння, Tesla Model S Plaid на китайському ринку коштує від 147 000 доларів.