X

В Індії побудували перший автобус на водні

Індія, як і інші найбільші країни світу, активно рухається до декарбонізації автотранспорту. Днями відбулася презентація першого автобуса місцевого виробництва, що працює на водні. Машину розробила науково-дослідна лабораторія інновацій — Sentient Labs. Нещодавно фахівці цієї індійської компанії анонсували першу в світі технологію, що генерує зелений водень з сільськогосподарських відходів.

А щодо першого водневого автобуса, то крім паливних елементів в Sentient Labs для машини розробили і низку інших важливих вузлів і агрегатів — силову лінію (Powertrain) і батарейний блок  (Battery pack).

Автобус має довжину 9 м і розрахований на перевезення 32 пасажирів. Запас ходу досягає 450 км. Завдяки модульній конструкції машину легко адаптувати під ті чи інші вимоги замовника.

Зауважимо, що один дизельний міжміський автобус за рік експлуатації викидає в атмосферу в середньому 100 тонн СО2, а в Індії таких машин більше мільйона. Так що створення першого водневого автобуса, який замість вуглекислого газу та інших шкідливих речовин виробляє лише чисту водичку, — вагомий внесок у зелене майбутнє.