X

Яка користь від гібрида

Стоит ли рядовому украинскому автомобилисту покупать автомобиль-гибрид, а точнее с гибридной силовой установкой? Похоже, что да.

Навіщо багаті люди купують величезні преміум-седани з гібридами (гібридними силовими установками), пояснювати не потрібно – їм просто необхідний максимально нафарширований автомобіль, най-най і в плані комфорту, і в плані технічної начинки. Ну а навіщо гібрид співвітчизнику середнього достатку? Причин набагато більше, і всі вони не такі ефемерні, а швидше – суто практичного спрямування. На основі досвіду тест-драйвів кількох моделей Toyota з фірмовою гібридною установкою Synergy Drive ми підготували нижченаведені викладки. Але спочатку коротко про те, що таке гібрид.

Суть гібрида

Гібридний автомобіль поєднує двигун внутрішнього згорання і електромотор (або кілька електромоторів). Поєднали їх для того, щоб вирішити екологічні проблеми, зменшити споживання природних ресурсів і сповна використати якості кожного мотора, адже окремо і ДВЗ, і електротяга неідеальні. Наприклад, ДВЗ не кращим чином поводиться під час старту з місця і прискорень, а електромотор неначе спеціально створений для цієї суєти, але без ДВЗ мало придатний для швидкісних трас. Маючи на борту обидва двигуни, можна використовувати кожен із них в той момент, коли це найвигідніше. Так досягається економія палива, і більш динамічний темп руху. Повністю автоматизувавши керування взаємодією двох силових агрегатів, конструктори отримали кілька бонусів – додаткових зручностей для користувачів.

Що нам з цього?

Головні переваги гібридного автомобіля можна продемонструвати в місті. Саме тут найкращим чином проявляється специфіка характеристик електромотора:

– Максимальний крутильний момент практично зі старту і в широкому діапазоні обертів;

– практично безшумна робота електропривода;

– економічність;

– відсутність шкідливих викидів під час роботи.

Наприклад, та ж тойотівська система керування гібридним приводом Synergy Drive налаштована так, що старт з місця і перші відрізки шляху після початку руху здійснюються на електроприводі. ДВЗ підключається у міру набору швидкості або після енергійного натискання на педаль акселератора, якщо водію потрібно невідкладне і різке прискорення. На практиці принципові переваги електротяги конструктори перетворили в такі плюси для водія:

– Максимально просте керування машиною на старті, мінімальна кількість маніпуляцій – потрібно просто натиснути на акселератор, без використання будь-яких важелів та інших педалей.

– Таке саме просте уповільнення – простим натисканням педалі гальма.

– Відмова від традиційної коробки передач – гібридні Toyota мають безступінчату трансмісію з максимально комфортною роботою.

– Відсутність у салоні шумів, вібрацій і ривків на режимах, які зазвичай найбільш некомфортні: старт з місця, перші десятки метрів розгону, уповільнення.

– Додаткове задоволення від водіння за рахунок негайної і передбачуваної відкликання автомобіля на роботу акселератором.

– Зниження або повне виключення викидів шкідливих газів у найбільш несприятливому для екології режимі міської їзди.

– Суттєва економія палива за рахунок роботи ДВЗ виключно в оптимальному режимі.

У підсумку найскладніший, найбільш напружений для багатьох водіїв режим – їзда в заторах і тягучках – перетворюється мало не в найкомфортніший. Також спрощується проїзд складних однорівневих розв’язок, перехресть. Слід зазначити, що навіть порівняно з багатьма автоматичними трансмісіями Hybrid Synergy Drive має безсумнівний плюс – швидка, практично моментальна реакція від натискання акселератора під час рушання з місця.

Питання економії

Цікаво, що водій гібридного автомобіля з системою Toyota Hybrid Synergy Drive питання економії може контролювати самостійно. Для цього є прилад, шкала якого наочно відображає, чи раціонально водій веде машину, чи заряджається (і наскільки) батарея, чи працює ДВЗ або машина їде виключно на електротязі.

Для покупців автомобілів з гібридними установками Synergy Drive компанія розробила спеціальну інструкцію з економічного водіння в різних умовах – під час старту з місця, набору швидкості, гальмування.

Висновки: для городянина – можна брати!

За даними експертів Toyota, за умови грамотного керування до 1/3 шляху гібрид Synergy Drive може проїжджати виключно на електротязі. Тобто – в умовах максимального комфорту і мінімальних витрат. Оскільки йдеться в принципі про найвитратніші і найскладніші режими міського руху, ці переваги гібриду для багатьох покупців тут можуть відіграти вирішальну роль.