X

Нове кермо BMW змінюватиме форму: навіщо це потрібно

Компания BMW разрабатывает новое рулевое колесо, которое будет самостоятельно изменять форму во время движения

Журналісти видання Auto Express виявили патентну заявку компанії BMW на кермове колесо. Судячи з ескізів, баварці розробляють технологію, що дає змогу керму самостійно змінювати форму під час руху. Під час переходу на автономне керування кермо набуде овальної форми, подаючи сигнал водієві про зміну режиму. Судячи з ескізів, трансформація від традиційної круглої до овальної форми здійснюється за рахунок рухомих частин обода, що повертаються відносно одне одного.

На ідею створення керма-трансформера інженерів BMW наштовхнуло дослідження Стендфордського університету 2017 року. У ньому брали участь дві групи водіїв. Перша використовувала роботизоване кермо зі змінною геометрією, другу про перехід в автономний режим керування сповіщали за допомогою світлової індикації. Як виявилося, на світлові сигнали водії реагували повільніше, ніж на змінене кермо. В екстрених ситуаціях, коли водієві необхідно взяти керування на себе, таке зволікання може стати фатальним.

Читайте також:
Ferrari запатентувала подвійне лобове скло

У 2018 році в Лос-Анджелі баварці показали концепт Vision iNext з квадратним кермовим колесом. За словами розробників, незвичайна форма полегшить водієві розпізнавання кута повороту автомобіля. Очікується, що таке кермо отримає серійна версія iNext. На ринку вона з’явиться в 2021 році під назвою BMW iX5. Раніше в BMW заявили, що кермове колесо iNEXT оснастять оптичними волокнами. Вони подаватимуть водієві сигнали про те, коли можна активувати режим автономного керування, а коли варто взяти управління на себе.

Читайте також:
Ford запатентовал автомобиль со встроенным автономным электромотоциклом