X

Обіцяно стабільний мінус: як підготувати автомобіль?

В преддверии настоящей зимы необходимо сделать ряд простых вещей, которые избавят вас от проблем

Вже завтра в Україну прийдуть морози, а з ним й всі інші ознаки зими: сніг, ожеледиця, кучугури та крижана кірка на калюжах. І щоб мінус не став для несподіваним сюрпризом, вже сьогодні варто повірити, чи готовий Ваш автомобіль до цих змін погодних умов. Впорається з таким міні ТО кожен зможе самостійно.

Перший пункт у списку обов’язкових маніпуляцій — заміна літньої склоомиваючої рідини на «незамерзайку». Враховуючи досить теплу осінь, небагато автомобілістів встигли змінити рідину у бачку омивача на зимову. Вже за нуля вода замерзне у форсунках, і доведеться відігрівати її та вибризкувати з бачка, щоб замінити «незамерзайкою». І не забудьте прогнати рідину до заднього скла, якщо там є омивач.

Другий момент — тиск у шинах. У холодну пору року рекомендований тиск у шинах 2.0-2.2 атмосфери, але для кожного конкретного автомобіля він свій, оскільки залежить від багатьох моментів, зокрема ваги. Зазвичай воно зазначено в технічній документації до автомобіля, на вказівниках на люку бензобака або поруч із сидінням водія.

При похолоданні тиск у колесах падає, інколи ж шини на ранок можуть взагалі спустити. Зниження тиску може спричинити погіршення керованості, а при проїзді дефектів дороги приспущене колесо може отримати пошкодження. Крім того, тиск у шинах впливає на витрату палива. Нагадаємо, що накачувати колеса необхідно на «холодний» автомобіль, тобто перед поїздкою або через дві години після дорогий робити це хоча б раз на два тижні за допомогою манометра. Не забувайте, що кожні мінус 10 градусів тиск падає на 0,1 бар.

Читайте також:
Як паркувати машину на ніч у мороз, щоб уранці не було проблем

Не забудьте подбати й про себе: перевірте рівень охолоджувальної рідини у грубці. Від нього залежить як вона працюватиме у холоди. Також за літо салонний фільтр, а за його відсутності сам повітропровід може «обрости» сміттям й перестане пропускати повітря. Вирішенням цієї проблеми може стати звичайне механічне очищення, в гіршому випадку фільтр доведеться замінити.

Ну й, сідаючи в автомобіль, не забудьте зазирнути до моторного відсіку та під кузов. Там можуть виявитись наші хвостаті брати-коти. Взимку вони часто гріються на колесах або просто вибирають затишні куточки для ночівлі. Тварина може постраждати, якщо не встигне вискочити при запуску двигуна.