X

Падіння мосту у Балтиромі: всі подробиці

Погибли шесть человек. Порт Балтимора закрыт

У вівторок у США впав міст неподалік американського міста Балтімор, відкритий 1977 року. Також він відомий як міст Френсіса Скотта Кі, автора державного гімну США.

2,6-кілометрова конструкція перетинала гавань Балтімора та річку Патапско, що впадає до Чесапицької затоки. Довжина її головного прольоту – 365,76 метра. Більшим прольотом можуть похвалитися лише два мости у світі. Але навіть це не врятувало його від «наїзду» контейнеровозу Dali. На відео інциденту видно, як корабель врізається в одну із опор моста.

У той момент на мосту було декілька транспортних засобів та вісім членів ремонтної бригади. Двох людей вдалося врятувати. Один із них — у тяжкому стані. Другий, ймовірно, не постраждав. Інші шість людей, вочевидь, загинули. Члени екіпажу та два лоцмани, які перебували на борту, не постраждали. Рятувальну операція завершено.

Зі слів губернатора Меріленду, жертв могло б бути набагато більше. Завдяки вчасно відправленому сигналу лиха та невеликій швидкості судна (15 км/год) владі вдалося зупинити автомобілі, що виїжджали на міст.

Контейнеровоз Dali під прапором Сінгапуру був побудований для грецького судновласника Oceanbulk південнокорейською компанією Hyundai Heavy Industries. Наразі він управляється чартерною судноплавною компанією Synergy Group і був орендований гігантом контейнерних перевезень Maersk.

Dali здійснював рейс із морського терміналу Сігірт у Балтіморі в Коломбо, Шрі-Ланка. Під час проходу річкою Патапсько судно раптово відхилилося від курсу й почало сповільнюватися. На відео видно, що всі вогні зовні корабля згасли, а з труби почав валити дим. Незабаром після цього він урізався в опору моста.

Офіційна причина катастрофи — Dali «втратив управління». Як повідомило ВВС з посиланням на експерта з судноплавства, аварія могла спричинати відмовою двигуна, кермового управління або відключенням генератора.

За даними MPAS (Морське та портове управління Сінгапуру), на момент інциденту всі сертифікати, що підтверджують цілісність судна та функціонального суднового обладнання, були дійсні. У червні та вересні 2023 року Dali пройшов дві перевірки. Проблеми з манометром, виявлені під час червневої перевірки, усунули перед виходом із порту.

Читайте також:
У США впав величезний міст: у воді опинилися люди та автомобілі (відео)

Наразі порт Балтімора закрито для суден. Також очікуються проблеми із автомобільним рухом. Чотирисмуговий міст був частиною міжштатної автомагістралі та об’їзної дороги Балтімора. Ним проїжджало близько 11,5 мільйонів автомобілів на рік. Крім того, ним рухалися вантажівки з небезпечними вантажами, яким заборонено проїзд альтернативним тунелем.

Президент Джо Байден пообіцяв, що федеральний уряд покриє всі витрати на відновлення мосту та відкриття порту.