X

Полювання на паливних бадяжників: як тіньовому ринку ПММ в Україні оголосили війну

Украинские чиновники решили всерьез взяться за продавцов некачественного и нелегального топлива. Теперь бодяжить горючее горе-бизнесменам будет сложнее.

Півтора тижні тому 10 грудня 2018 р. президент України Петро Порошенко підписав закон, інформація про який якось пройшла повз більшість ЗМІ. Тим часом цей акт безпосередньо стосується всіх автомобілістів, зачіпаючи їхні інтереси щодо заправки паливом.

Закон цей під номером 9260, що вносить зміни до Податкового кодексу, великий за обсягом і написаний складною юридичною мовою. Ми спробуємо подати його зрозумілою мовою, пояснивши лише те, що безпосередньо стосується звичайних автомобілістів.

Читайте також:
Де відмирають звичні автозаправки

Український тіньовий ринок нафтопродуктів

За інформацією експертів, в Україні з порушеннями працюють щонайменше 1500 заправок. Всі вони щомісяця продають близько 40 000 тонн нелегального палива, з яких 20% – це ДТ, 30-50% – скраплений газ, інше – бензин.

Нелегальні АЗС не мають дозволів на землю і експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки. На них працюють неоформлені співробітники, які «бадяжать» паливо і не дотримуються техніки безпеки.

Чому так сталося?

Як стверджують професіонали, такий ринок сформувався в Україні через відсутність державного контролю, а також безліч лазівок в законодавстві. Це дає можливість несумлінним підприємцям ухилятися від сплати податків, розбавляти і продавати не враховане паливо. Якщо простими словами: купується один об’єм  палива, а після його розведення продається значно більший. Врешті страждають і споживач, і держава.

Читайте також:
Незаконні газові заправки завдали збитків на 500 мільйонів

Новий закон не дасть змоги розбавляти паливо

Виходом із цієї ситуації має стати запровадження з 1 липня 2019 ліцензування діяльності з виробництва, зберігання, розливу, оптової та роздрібної торгівлі паливом.

А також контроль за фактичним обігом і залишками пального на складах, який проводитимуть із застосуванням рівнемірів і витратомірів.

Під ліцензування потраплять УСІ власники та/або користувачі місць, де виробляється, зберігається і продається паливо.

Ліцензування не торкнеться лише бюджетних і комунальних підприємств, а також підприємств, що використовують паливо для власних потреб.

Термін ліцензії – 5 років, а список підприємств, які отримали таку ліцензію, буде у вільному доступі на сайті ДФС.

Також новий закон передбачає, що робота без ліцезії каратиметься величезним штрафом – від 250 000 грн до 1 000 000 грн.

Читайте також:
В Україні знайшли спосіб зробити паливо дешевшим

Витратоміри і рівнеміри стануть обов’язковим обладнанням

Усі АЗС, НПЗ і нафтобази зобов’язані будуть встановити витратоміри-лічильники і рівнеміри, інформацію з яких буде знімати ДФС. Це дасть змогу проводити контроль фактичного обігу і залишків пального. Показники системи контролю будуть зіставлятися з показниками купленого палива, що в підсумку дасть можливість виявляти невраховане пальне. Витратовимірювачами-лічильниками і рівнемірами оснастять кожну точку відпуску нафтопродуктів.

За порушення вимог установки і реєстрації ЗВТ передбачено штрафи в розмірі 20 000 грн за кожне необладнане місце відпуску пального наливом. І 50 000 грн – за кожне повторне порушення протягом року.

Впровадження цих заходів покликане допомогти ліквідувати тіньові схеми і зробити ринок прозорим.

Наступним кроком на шляху до детінізації українського ринку нафтопродуктів стане створення публічної інтерактивної карти, де споживачі самі зможуть інформувати ДФС, відзначаючи на карті населені пункти та вулиці, де розташовані нелегальні заправки.

Читайте також:
Daimler открывает водородные автозаправки