X

Паркування в Києві має бути безкоштовним

Апелляционный суд Киева признал неправомерным распоряжение КГГА о тарифах на платную парковку

З 21 лютого 2024 року паркування у столиці стало безкоштовним. Розпорядження КМДА від 07.11.2022 № 735 щодо встановлення тарифів на послуги з використання парковок КП «Київтранспарксервіс» визнано протиправним. Відповідно до цього розпорядження година стоянки автомобіля коштує 35 грн у першій зоні та 25 та 5 грн у другій та третій відповідно.

Шостий апеляційний адмінсуд Києва скасував це розпорядження КМДА. Як повідомив у Facebook голова Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький, рішення суду набуло чинності 21 лютого.

«Колегія визнала, що КП «Київтранспарксервіс», яке розрахувало ціну на послуги паркування у столиці у 35 грн на годину, скористалося своїм монопольним становищем для формування вартості такої послуги, а Київська міська військова адміністрація це порушення «легітимізувала». Чекаємо на справді нові та обґрунтовані тарифи від київської влади», — написав Хмельницький.

13 жовтня 2023 року Тимчасова адмінколегія АМКУ встановила, що ціни на паркування в Києві завищені та вдруге оштрафувала КП «Київтранспарксервіс». Сума за два повторні порушення конкурентного законодавства склала 6,6 млн грн.

Читайте також:
Парковка на вулицях Києва безкоштовна

Це вже не перший випадок використання КП «Київтранспарксервіс» свого монопольного становища. У липні 2021 року колегія АМКУ наклала на підприємство штраф у 2,6 млн грн за незаконні вимоги до переможців електронних аукціонів. Йдеться про додаткові платежі за право розміщення/облаштування паркувань та штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передачі.