X

Паводки в Україні: як врятувати автомобіль від затоплення

Останній тиждень у багатьох областях України спостерігаються сильні паводки. Рівень води піднявся до критичних показників у Волинській, Київській, Рівненській, Черкаській та Чернігівській областях.

Причина паводку – розлив річок Дніпро, Десна, Сейму, Прип’ять та Західний Буг. Ряд селищ затоплено і з них довелося евакуювати мешканців. У ДСНС України стверджують, що ситуація контрольована, жертв та постраждалих немає. Синоптики ж запевняють, що пік повені ще не настав. Так що розслаблятися не варто, як і нехтувати елементарними правилами техніки безпеки.

У районах працюють рятувальники. Насамперед вони допомагають людям та тваринам. У домоволодіннях, де це можливо, відкачують воду. А що ж робити з автомобілями, на які вода теж згубно впливає? Тут є кілька простих правил. В першу чергу не заводьте двигун машини, якщо вода потрапила у впуск або взагалі дісталася двигуна. Просто заштовхайте її в гараж або підсобне приміщення. Зніміть з авто акумулятор, оскільки у знеструмлених електронних систем менше шансу вийти з ладу. Як тільки з’явиться можливість, викличте евакуатор та відправте ваш автомобіль на СТО, де його просушать та перевірять усі системи.

Якщо ваш автомобіль наздогнав паводок, коли він знаходився на стоянці або у дворі біля будинку, то вам варто максимально оперативно переставити його в безпечніше місце. Подивіться, де у вашому чи сусідніх районах є стоянки на височині та перевезіть машину туди. Ідеально, якщо вона буде критою, оскільки синоптики прогнозують затяжні дощі. Але це тільки в тому випадку, якщо рівень води не критичний і вам не доведеться їхати по калюжах, поринаючи на авто до бічних вікон. Якщо ситуація вийшла з-під контролю та врятувати машину самотужки ви не можете, то зверніться до ДСНС. Рятувальники обов’язково допоможуть вам.