X

Переоформити машину можна з телефону: нові правила реєстрації авто

В Україні розширили список адміністративних послуг, які можуть надаватись онлайн. Починаючи з 14 грудня 2022 року, провести реєстрацію та перереєстрацію транспортних засобів можна буде через «Електронний кабінет водія» чи портал держпослуг «Дія».

Регламентують нововведення постанови Кабінету Міністрів України №1019 та №1299. За словами заступника начальника Головного СЦ МВС Володимира Баранця, щоб онлайн-реєстрація автомобілів стала можливою, було ухвалено рішення про виділення із процедури експертного огляду транспортних засобів. Тепер його можна провести до реєстрації машини, а потім, отримавши висновок, звернутися до сервісного центру чи поставити авто на облік онлайн.

«Крім зручності, пов’язаної з екстериторіальністю, виділення експертного огляду з процедури дозволить у майбутньому проводити реєстрацію транспортних засобів онлайн за допомогою двох смартфонів чи комп’ютерів – власника та покупця», – розповів Володимир Баранець.

Також прийняті постанови регламентують запровадження електронного посвідчення водія та техпаспорту. Під час замовлення онлайн можна вказати, що виготовлення фізичного документа не потрібно. Таким чином, тепер в Україні електронні документи можуть бути самостійними, а не доповненням до паперових. Вони матимуть таку саму юридичну силу.

Читайте також:
Сервісні центри МВС змінили графік роботи

«Алгоритм оформлення електронних документів включає повну перевірку, але на бек-офісі без особистого контакту із замовниками послуг. Перевірка даних відбуватиметься по всіх необхідних базах і лише потім схвалення заявки чи ні. Якщо в базах даних є інформація, яка перешкоджає наданню послуги, таку заявку буде відхилено», – наголосили у МВС.