X

Перші результати заборони експорту автомобілів з Японії до росії

«Российская» составляющая японского рынка подержанных автомобилей сократилась более чем в два раза

9 серпня Японії заборонила експорт до росії автомобілів з двигунами об’ємом понад 1,9 л, а також гібридних та повністю електричних моделей. І вже є перші результати цієї заборони.

Як повідомило агентство Reuters, менше ніж за два місяці «російська» складова японського ринку вживаних автомобілів скоротилася з більш ніж 50% до 20%. Вивільнені обсяги місцеві брокери перенаправляють у Нову Зеландію, Південно-Східну Азію та Африку. І хоча повністю замінити російський ринок поки не вдалося, рух у цьому напрямі продовжується. До заборони експорт автомобілів з Японії в росію наближався до 2 млрд доларів на рік. Цією величезною сумою японці пожертвували, щоб продемонструвати свою солідарність в Україною.

Після відходу японських автовиробників з росії росіяни почали купувати вживані автомобілі в самій Японії. Якщо в 2020 році на росію припадало близько 15% японського експорту, то після введення санкцій — понад 25%. При чому купувати почали автомобілі із середньою ціною майже 8200 доларів, тоді як 2020-го цікавилися лише моделі вдвічі дешевші.

Читайте також:
Японія обмежить експорт автомобілів до Росії

З початку 2023 року Японія також заборонила вивіз у росію автомобілів преміум-класу, комерційних автомобілів та важких вантажівок. Таким чином, на даний момент охоплено всі сегменти авторинку. Не досяжними для росіян стали навіть кейкари.