X

Перший серійний ГАЗ-14 виставили на продаж: ця “Чайка” належала Брежнєву

У нашу рубрику ретро часто потрапляють унікальні автомобілі часів СРСР, проте та машина, яка сьогодні виставлена на продаж у німецькому місті Гейльбронн, не має аналогів у всьому світі і є воістину музейним експонатом. Річ у тім, що цей ГАЗ-14 “Чайка” має порядковий номер 000001. Він зійшов із конвеєра заводу в 1976 році, тоді як офіційне виробництво цієї моделі Горьковський автомобільний завод почав лише на наступний рік, в 1977-му.

Легендарну вишневу “Чайку” знала вся країна, адже її було презентовано тодішньому голові ЦК КПРС Леоніду Іллічу Брежнєву на його день народження. Як цей автомобіль потрапив до Німеччини і хто його власник – невідомо. Однак факт залишається фактом. Справжність екземпляра підтверджена заводською табличкою, на якій красується рік випуску, модель і порядковий номер, і спеціальним документом, в якому зазначено попередній власник.

Машина оснащена оригінальним двигуном V8, об’єм якого становить 5526 см3. Мотор видає 220 к.с. і 460 Нм крутильного моменту. Він працює в парі з 3-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Пробіг автомобіля становить лише 72 588 кілометрів. За цей автомобіль власник планує виручити 120 000 євро.

Більше фотографій дивіться в нашому Telegram-каналі