X

Пішоходів і водіїв зобов’яжуть носити одяг зі світловідбивальними елементами: ВР підтримала законопроект

У темний час доби або в умовах поганої видимості пішоходи на дорогах стають практично непомітними, особливо якщо вони одягнені в темний одяг і ділянка дороги не освітлена. Саме в таких ситуаціях підвищується ймовірність виникнення ДТП з пішоходами.

Щоб мінімізувати кількість аварій з пішоходами Верховна Рада ухвалила законопроект №2694 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів пішоходами”. Рішення підтримав 271 народний обранець.

Згідно з проектом закону тепер пішоходи в темний час доби повинні носити спеціальні жилети або мати на одязі світловідбивальні елементи. Невиконання цього правила пішоходами тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 51 грн.

Також Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2696 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху”. Відповідне рішення підтримали 264 депутати.

Він передбачає обов’язкове використання спеціальних жилетів або одягу зі світловідбивальними елементами водіями і пасажирами авто, якщо вони в темний час доби перебувають на проїжджій частині дороги. Також це правило стосується і велосипедистів, мотоциклістів, погоничів худоби, робітників і будівельникам, які провадять будь-яку діяльність у межах доріг, шляхопроводів, мостів, залізничних переїздів тощо.

За відсутність спецжилетів або світловідбивальних елементів для цих учасників дорожнього руху передбачено штраф у розмірі 510 гривень. Аналогічне стягнення передбачено за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами.