X

Перемога стане новим шансом для української автопромисловості

Какие перспективы ожидают Украину после ухода мировых автопроизводителей из России

Україна має реальний шанс стати процвітаючою країною. До цього вже готуються наші європейські та американські партнери. Як відомо, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон ініціював розробку «плану Маршалла» для відновлення нашої країни після перемоги над Росією.

У 1947 році такий план був розроблений держсекретарем США Джорджем Маршаллом для відновлення економіки Європи після Другої світової війни. Він передбачав усунення торгових бар’єрів, модернізацію промислових підприємств європейських країн та розвиток Європи загалом. Подібну програму планують розробити і для України. Це відкриє нові можливості розвитку економіки, зокрема автомобільного ринку. За прогнозами, одразу після завершення військових дій значно зростуть продажі пікапів, фургонів та мінівенів.

Україна могла б скористатися моментом та налагодити власне виробництво таких моделей. Як відомо, фургони та пікапи довше затримуються на конвеєрі та рідше оновлюються, ніж легкові автомобілі. Якщо “легковики” переживають планові оновлення або зміну поколінь кожні 5-8 років, то фургони – 10-15 років. Це дасть змогу підтримувати рентабельність виробництва навіть за невеликих річних обсягів. Як перспективні можна розглянути моделі концерну Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel, Fiat) та Toyota. Ці компанії широко представлені в Україні. Якщо говорити про легкові автомобілі, то ми могли б поставити на конвеєр добре знайомий українцям недорогий Renault Logan.

Читайте також:
Toyota зупинила вировництво та імпорт автомобілів в Росію

Ще один перспективний напрямок — виробництво автозапчастин та аксесуарів. Подібний досвід наші підприємства вже мають. Окрім того, Україна може стати складським “хабом” для автозаводів, розташованих у сусідніх країнах. Можливі й інші варіанти успішного розвитку нашої автомобільної галузі, головне їх не упустити.