X

Чому антифриз не можна вибирати за кольором і чим це загрожує

Антифриз – рідина, яка не замерзає за низьких температур. Про це прямо свідчить його назва. Вона відмінно підходить для охолодження двигуна автомобіля, відводячи від нього надлишок тепла, циркулюючи за системою. Існує міф, що антифриз буває трьох видів та четвертого не дано. Більше того, прийнято вважати, що рідини одного кольору можна сміливо змішувати, оскільки вони мають однаковий склад. Чи це так?

Чому антифриз відрізняється за кольором?

Насамперед слід зазначити, що спочатку антифриз – безбарвна рідина. До нього спеціально додають барвники, щоб по-перше – підкреслити наявність хімічних речовин у складі, а по-друге – полегшити пошук місця витоку рідини із системи. Те, що антифризи розділилися на червоний, зелений та синій – факт скоріше історичний.

Основним елементом, що дає антифризу морозостійкість, є моноетиленгліколь. Наявність його у складі є обов’язковою, незалежно від інших домішок та добавок. Але в чому тоді різниця і чому саме такі три кольори? Так склалося, що кислотні (гліколеві) антифризи часто мають червоний колір, а соляні – синій чи зелений. Але це не означає, що всі антифризи одного кольору мають один склад і для правильного вибору рідини достатньо знати, який колір рекомендує виробник. Це докорінно неправильне судження.

Чому не можна змішувати різні антифризи?

Крім того, що категорично не рекомендується змішувати кислотні та соляні антифризи один з одним, до небажаних наслідків призводять навіть суміш двох антифризів одного кольору. Вся справа в антикорозійних присадках, що додаються до складу для захисту системи охолодження. У кожного виробника вони можуть бути різними, а відповідно нікому не відомо, як вони реагуватимуть один з одним.

Охолоджувальну рідину слід вибирати за приписом: або виробника автомобіля, або виробника двигуна”, – наполягають експерти Liqui Moly. “Що ж стосується кольору – є, наприклад, антифризи синього і зеленого кольору які сумісні і добре поєднуються між собою. І навпаки: є, наприклад, зелений антифриз для європейських автомобілів і зелений антифриз для авто, призначених для експлуатації в Азії – які абсолютно несумісні, їх категорично не можна змішувати”, – прокоментували в компанії.

Що буде, якщо змішати два різні антифризи

Змішування антифризів з різним складом може призвести до сумних наслідків. У кращому випадку рідина втратить антикорозійні властивості. У гіршому вона може роз’їсти канали, потрапити в камери згоряння. Крім цього, її впливу будуть піддаватися шланги і прокладки, що може призводити до течії. Через реакцію може утворюватися осад, який погіршує тепловіддачу та призводить до перегріву, а також може забити радіатор печі.

Щоб уникнути всіх перерахованих вище проблем, достатньо один раз поміняти антифриз і надалі використовувати тільки його. Найпростіше вибрати один бренд, щоб не вникати у склади та допуски. Подивитися які бувають антифризи і від чого залежить їхня вартість можна за цим посиланням. До речі, Liqui Moly вже зруйнували багато поширених міфів, що стосуються автомобільних рідин. Подивитися їх можна за цим посиланням.