X

Чому в Україні не дешевшає бензин

Директор ООО «Консалтинговая группа А-95» Сергей Куюн рассказал о ситуации на топливном рынке и о том, стоит ли ожидать падение цены на горючее

Після того, як на початку березня вартість на сиру нафту впала майже на третину, експерти почали прогнозувати значне падіння цін пального на заправних станціях України. Однак свої корективи вніс коронавірус і зростання курсу долара.

Загальна паніка і введений карантин призвели не до падіння цін на паливо, а до значного зменшення його споживання. Так, за минулий тиждень продаж на великих АЗС зменшився на 15-20%, а в деяких регіонах падіння досягло 40% (Закарпаття та Чернівці). Найбільше постраждали АЗС, які стоять у районі прикордонних переходів. Там продаж впав більше ніж на 90%.

“На сьогодні ситуація така, що очікувати падіння цін на пальне безглуздо. І навіть більше, якщо тенденція триватиме і далі, то у квітні продаж пального скоротиться на 40-50%, і це в кращому разі. В результаті щонайменше 25% заправок з малим оборотом закриються, та й ряди більших колег також можуть порідіти”, – написав на своїй сторінці в Facebook директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

За його словами, чекати здешевлення пального в квітні також не варто, бо березневі закупівлі за зниженою ціною з’їла девальвація (долар зріс з 24 до 27 гривень за одиницю) і на виході знову вийшла та сама ціна. До того ж, за прогнозами аналітиків, долар у квітні буде не нижчим ніж 30 гривень за одиницю, а це ще один плюс в скарбничку зростання цін. До цієї складової також додадуться різко збільшені через карантин витрати, яких зазнають АЗС. Це доправлення співробітників на роботу, забезпечення їх засобами захисту, нескінченна дезінфекція приміщень та інші «карантинні» заходи. Тобто, заправним мережам у цей складний період потрібно стабілізувати продаж і утримати ціни на цьому рівні, а не думати про їх зниження.

Наш співвітчизник Сергій Кудрявцев, що перебуває зараз в Канаді, коротко розповів, які справи з цінами на пальне там. Після падіння вартості бареля на світовому ринку і зростання канадського долара проти американського на 7%, в країні зменшилася ціна на пальне. Якщо раніше літр палива коштував 80 центів, то після рокірувань його ціна становить 50 центів. Це свідчить про те, що падіння ціни на сиру нафту з лишком перекриває курс і посилатися на нього не має ніякого сенсу.

На його думку, така ситуація і в Україні, але чиновники знайшли собі виправдання у вигляді коронавірусу і карантину, і не мають наміру знижувати ціни. Хоча ціна цілком могла б просісти, як мінімум до 18-19 гривень за літр.