X

Чому в Україні не випускають легкових автомобілів

Олег Назаренко о наболевшем вопросе производства авто в Украине

Трохи інформації… Щоб виробляти в Україні автомобілі, потрібні ринки для їх реалізації.

Чому зараз в Україні виготовляють автозапчастини? Тому що в нас нульове мито з ЄС на їх експорт, тому в Україні виготовляють запчастини, і вони надходять на ринок ЄС.

З автомобілями інакша історія. Зрозуміло, що сам авторинок України доволі маленький (80 тис. нових авто) і продати на ньому навіть 50 тис. авто одного бренду неможливо.

Ринок РФ і СНД для нас закритий із зрозумілих причин (хоча ще 10 років тому лише ЗАЗ продавав там сотні тисяч авто), і ринок ЄС для нас теж закритий, тому що ми, на жаль, підписали договір з ЄС у вкрай невигідній для України редакції.

В Угоді з ЄС ідеться про те, що 7 років автомобілі, які випускатимуть в Україні, постачатимуть до ЄС із 10%  митом, і ці 7 років слід рахувати після початку дії Угоди в повному обсязі, а це лише з 1 вересня 2017 р., тобто ще на 6 років Європа для нас закрита.

Я б на місці Януковича теж не підписував цієї угоди САМЕ в такій редакції, а вимагав би в ЄС її допрацювати. Треба було змінити редакцію, треба було відкрити ринок ЄС для нас, і тоді б сюди прийшли капіталісти і будували б тут автомобільні заводи!  Адже все логічно: німецькому робітникові треба платити 3-4 тис. євро щомісячно, а він ще і в профспілку бігає і скаржиться; а українцеві можна платити тисячу – півтори доларів, і всі будуть раді.

Європейці зробили хитро — на 7 років зробили неконкурентоспроможними автомобілі, виготовлені в нас: машина, виготовлена в Німеччині, буде на 10% дешевшою, ніж виготовлена в Україні й експортована в ЄС.

Читайте також:
Заброшенный Bentley в Украине продают по цене Renault Duster

Чому словаки посідають перше місце з виробництва автомобілів у світі на душу населення? Тому що капіталісти словакам можна платять менше, ніж німцям. Але водночас Словаччина – член ЄС, мита всередині ЄС немає і словацькі автомобілі продаються не лише в Словаччині, а й у ЄС .

Якби ж то ми могли бути на місці  Словаччини! Але, на жаль, німці і французи вчаться на помилках: вони розуміють, що їхні капіталісти підуть до нас, тому свідомо на невигідних умовах для України підготували та підписали угоду з ЄС. Про кого Меркель думає? Про Україну? Як створити у нас виробництво авто і робочі місця? Та їй начхати на нас! Вона думає про те, як створити робочі місця для своїх виборців; а не про те, як стимулювати німецьких інвесторів створювати робочі місця в Україні! 

Читайте також:
Новітня Skoda Scala відправилася у виробництво

Усе просто! І все сумно! Але треба правді дивитися в очі, говорити правду, а не повторювати одне і те саме слово «халва» (адже в роті солодше не стане) або мантри про благословенний ЄС, який не спить, а все думає про Україну.

Ніхто про нас не подумає і ощасливлювати нас не планує. Самі ми про себе і про нашу країну повинні думати! Конкуренція у всьому світі!

Читайте також:
Toyota оригинально объяснила свое нежелание выпускать электрокары