X

Польські фермери припинили блокаду пункту пропуску «Медика – Шегині»

Правительство Польши пообещало им дешевые кредиты и низкие налоги

Польські фермери скористалися ситуацією на українсько-польському кордоні для вирішення своїх проблем. Як повідомило видання Polsat News, в обмін на зняття блокади з пункту пропуску «Медика – Шегині» вони отримали 1 млн злотих дотацій на кукурудзу та збільшення кредитування за ліквідними кредитами на 2,5 млрд злотих. Також уряд Польщі пообіцяв зберегти розмір сільгоспподатку на рівні 2023 року.

Відповідні домовленості з фермерами спільноти Oszukana Wieś підписав міністр сільського господарства та розвитку сільськогосподарських територій Чеслав Секерський. Відповідно до угоди, блокада КПП «Медика – Шегині» припиняється на період, необхідний для запровадження всіх необхідних юридичних змін.

Питання щодо субсидій Польщі необхідно узгодити з Європейським Союзом. За відміну підвищення сільгоспподатку має проголосувати польський Сейм. Гарантування дешевих кредитів забезпечать місцеві владні органи.

Також представники Oszukana Wieś вимагали заборонити ввезення до Польщі українських фруктів, цукру, спирту, меду, яєць, м’яса птиці та яблучного концентру. Цього пункту у підписаній Секерським угоді немає.

Читайте також:
Блокада кордону повертається: польські фермери перекрили КПП «Медика – Шегіні»

Блокувати КПП «Медика – Шегині» польські фермери розпочали 23 листопада 2023 року. 24 грудня протестуючі розійшлися додому на свята. При цьому було заявлено, що блокада відновиться з 3 січня, якщо до цього моменту уряд не виконає їхніх вимог.