X

Польські перевізники відновлять блокаду КПП «Медика – Шегіні»

Акция может продлиться до 15 марта

«Святе місце пустим не буває». Ця фраза якнайкраще описує ситуацію, що склалася на пункті пропуску «Медика – Шегіні». Це КПП на кордоні з Україною польські перевізники та фермери  блокують, змінюючи один одного, із 23 листопада 2023 року.

Лише увечері 6 січня фермери союзу Oszukana Wieś погодилися припинити блокаду, а вже з 15 січня їх замінять перевізники. Як заявив організатор протестів Рафал Меклер, проїзд вантажівок блокуватимуть цілодобово починаючи з 09:00 15 січня і аж до 15 березня. Вимоги залишилися незмінними — повернення дозволів для українських перевізників.

За даними ДПСУ, станом на ранок 11 січня навпроти пункту пропуску Шегині з боку Польщі на проїзд в Україну чекала 1000 вантажівок. Приблизно 900 автомобілів стояли навпроти КПП «Рава-Руська-Гребінне», «Краковець-Корчева» та «Ягодин-Дорогуськ».

Тим часом у Варшаві відбулася зустріч міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського зі спецпредставником США з питань відновлення України Пенні Пріцкер. Темою зустрічі була блокада українського кордону. Пояснюючи ситуацію, польський міністр послався на свій нещодавній візит до Києва, наголосивши, що проблеми вирішуються шляхом політичного та експертного діалогу.

Читайте також:
Польща закрила в'їзд автомобілям на російських номерах

Як йдеться в офіційній заяві польського МЗС, «співрозмовники погодилися, що в інтересах західних країн не лише зберегти військову та фінансову допомогу Україні на нинішньому рівні, а й прагнути її збільшення». Не зрозуміло, як із цим корелюється нова заява польських перевізників.