X

Продаж автомобілів в Україні у вересні: переділ ринку

Жовтень 2021 року український ринок нових автомобілів закінчив із показником у понад 8 тисяч нових автомобілів. Ця цифра не рекордна, але далеко і не провальна, адже на початку року продаж чи перевищували шість тисяч авто на місяць.

Тим не менш, криза через брак напівпровідників вплинула і на автомобільний ринок в Україні. Розповідаємо, як саме.

Toyota вдалося залишити за собою перше місце з продажу, реалізувавши більше тисячі нових автомобілів. Флагман продажів, як і раніше, Toyota RAV4, ось тільки проданих машин менше ніж в минулі рази практично вдвічі. На цьому тлі відрив від седанів Camry мінімальний, а на третьому місці йде Land Cruiser Prado. До речі, досить великий модельний ряд бренду поповнився ще однією новинкою — Yaris Cross. Детально про неї “Автоцентр” розповість зовсім скоро!

На другому місці в жовтні бренд Renault, який трохи не дотягнув до позначки в тисячу проданих автомобілів. Зате у французів все стабільно і найпопулярнішими моделями залишаються Duster, Sandero і Logan. Щоправда, цифри їх продажу також стали меншими.

Трійку лідерів незмінно замикає KIA і її модель-флагман Sportage. Тут слід зазначити помітно збільшений продаж моделі Rio X, найдешевша версія якої пропонується з “автоматом”, а не з “механікою”.

І якщо три перші місця ніяких сюрпризів не принесли, то далі розташування сил помітно змінилося! На четвертому місці в рейтингу продажу нових машин у жовтні опинився бренд Chery, що піднявся сюди з сьомого місця у вересні. У нього майже 500 проданих машин. Вплинуло тут як зростання продажу моделей марки, так і ослаблі позиції конкурентів. Найбільшою популярністю користувався кросовер Tiggo 4, в той час як Tiggo 2 продавалося втричі менше.

Ще один прорив місяця — Mitsubishi, що закінчили жовтень з продажами в чотири сотні автомобілів відігравши  порівняно з вереснем аж п’ять позицій! Outlander і ASX очолили топ-продажу.

Nissan поступився всього лише однією позицією  порівняно з вереснем і перебуває на шостому місці. Тут все без одкровень: у жовтні краще продавався X-Trail, а слідом за ним йде Qashqai і Juke.

Повернулася в десятку лідерів і Suzuki, причому одразу на сьоме місце – у них три з половиною сотні проданих машин, флагманом яких є SX4. Vitara розійшлася вдвічі меншим тиражем.

За Hyundai восьма сходинка рейтингу, при цьому їхні цифри продажу майже такі самі, як у Suzuki і Nissan із різницею буквально в кілька машин. На першому місці у корейців – кросовер Tucson, але варто відзначити, що і інші моделі продавалися більш-менш “рівномірно”.

Skoda змогла втриматися в топ-10, але тільки на дев’ятій позиції, хоча ще влітку вона впевнено трималася на четвертій позиції. Як і в багатьох марок, флагман продажу йде з великим відривом від інших моделей. Тут це Karoq. Далі йдуть Kodiaq і Scala.

Утім, варто відзначити, що якби не було дефіциту автомобілів, продаж цього і багатьох інших брендів був би значно більшим. Варто врахувати ще й те, що ці цифри не зовсім відображають переваги покупців, адже багато хто був змушений обирати (і купувати) те, що було наявності просто зараз, щоб не чекати кілька місяців (а то і всі шість або навіть десять).

Ну а на десятому місці, як і у вересні, — бренд Mercedes-Benz. Його продаж також зменшився, але зовсім ненабагато, що і дало йому змогу впевнено закріпитися на цій позиції. А також лідирувати в преміум-сегменті із впевненим відривом від BMW, Lexus і Audi.

Список найбільш продаваних моделей вересня 2021 року також помітно змінився, нехай більшість гравців тут ті ж:

  1. KIA Sportage
  2. Renault Duster
  3. Toyota RAV4
  4. Renault Sandero
  5. Chery Tiggo 4
  6. Toyota Camry
  7. Suzuki SX4
  8. Mitsubishi Outlander
  9. Toyota Land Cruiser Prado
  10. Renault Logan