X

Продаж нових автомобілів в Україні у грудні: встановлено новий рекорд

У грудні ринок нових автомобілів в Україні не просто показав зростання порівняно з попередніми місяцями, а й встановив свого роду рекорд, оскільки було реалізовано 9,6 тис. нових автомобілів! І це майже на 2 тисячі автомобілів більше, ніж було продано в листопаді 2020 року.

Свою лепту внесли юрособи-покупці, оскільки частка фізосіб у грудні ще трохи зменшилася і становила 90%. Але, хоч там як, така статистика продажу вплинула на загальну картину 2020 року і дала привід для оптимізму в 2021-му.

Якщо говорити про типи двигунів, то традиційно домінують авто з бензиновими силовими агрегатами (58% ринку), а у дизельних машин 30%. Гібридні автомобілі трохи відвоювали позиції і зайняли 10% ринку, а на електромобілі, як і раніше, припадає 1% продажу.

Лідером грудня знову став бренд Renault, який в напруженій боротьбі з Toyota все-таки зумів вирватися вперед, хоча різниця в продажу становить лише дюжину машин! Обидві марки продали в грудні трохи більше 1600 автомобілів. Моделі у Renault залишаються незмінними: Duster, Logan і Sandero. Цікаво відзначити, що якщо Дастер і Логан очікувано додали в продажах, то Сандеро навпаки, але при цьому зміг утриматися на третьому місці.

Якщо говорити про Toyota, то тут пальму першості впевнено утримує Toyota RAV4. Це знову робить її бестселером українського ринку і в грудні. Далі за позиціями – Land Cruiser Prado і Camry.

Третє місце, як і прогнозував “Автоцентр” дуже впевнено посіла Skoda. Абсолютно очікувано лідером продажу в чеського бренду стала модель Octavia. Незважаючи на те, що минуле покоління Octavia A7 ще продається, нова Octavia A8 стає дедалі популярнішою. Цікаво буде спостерігати, чи зможе вона в 2021 році наздогнати лідерів ринку? Але так чи інакше, популярна модель зможе посилити позиції Skoda на українському ринку. На другому місці Skoda Kodiaq, а на третьому – Scala. У продажах цієї моделі свою роль відіграла велика закупівля однієї зі служб таксі.

У KIA все без змін. Четверте місце за підсумками грудня і більше півсотні проданих автомобілів, велика частина з яких Sportage. Така цифра дає змогу моделі впевнено триматися в лідерах продажу вже котрий місяць поспіль.

І якщо перші чотири місця були цілком прогнозовані, то за інші позиції велася доволі цікава боротьба. Так, наприклад, топ-5 в грудні замкнула марка Hyundai, виборовши це місце у Suzuki. У корейського бренду в лідерах кросовер Hyundai Tucson. Йдеться про модель минулого покоління, тому як новий Tucson вже анонсований, але його продаж ще не почався. Седани Accent і Elantra продаються помітно скромніше. Варто відзначити, що модельний ряд Hyundai оновився, з’явилися нові кросовери Venue і Palisade, оновлений Santa Fe і седан Accent, а також нова Elantra. За вигідного цінового позиціонування цей бренд може добре показати себе в 2021 році.

Успіх Suzuki пояснюється хорошим приростом продажів моделі Vitara. За SX4 гаманцем проголосували 107 покупців, а за Jimny — 36.

Peugeot трохи наростив продаж і посів 7-й рядок рейтингу продажів грудня. Трійка лідерів цього французького бренду така сама, як і в листопаді. Це моделі Rifter, Boxer і 301. Але незабаром третє місце може змінитися, і його займе кросовер 2008.

До першої десятки лідерів увійшли також Nissan — тут відіграла роль хороша пропозиція на модель Qashqai, і Volkswagen, у яких лідер Touareg.

Із проривів місяця варто відзначити китайський бренд Chery, у якого однаково добре продавалися моделі Tiggo 2 і Tiggo 4, а також новинка під суббрендом Jetour X70.

Нижче десятка найкращих моделей з продажу в грудні, і цікаво помітити, що перші шість місць залишилися незмінними з листопада:

  1. Toyota RAV4
  2. Renault Duster
  3. KIA Sportage
  4. Renault Logan
  5. Toyota Land Cruiser Prado
  6. Renault Sandero
  7. Suzuki Vitara
  8. Skoda Octavia
  9. Nissan Qashqai
  10. Hyundai Tucson