X

Продаж нових автомобілів в Україні в січні: могло бути й гірше

Січень 2022 року не обіцяв бути рекордним місяцем – це традиційно місяць невеликого продажу, безлічі свят і вихідних. Свою лепту вносив і дефіцит моделей у багатьох автомобільних брендів. Проте початок року український ринок нових автомобілів почав доволі добре – було реалізовано майже 5,5 тисяч нових автомобілів. Цифра дуже непогана, особливо на тлі кризових 2015 і 2016 років, коли продавалося чи не вдвічі менше! Так що багато в чому результат січня перевершив очікування. А тепер погляньмо, хто і як з брендів вплинув на нього.

Перше місце беззастережно за Renault — понад 900 проданих автомобілів і приріст  порівняно з січнем минулого року. Цікаво виглядає і трійка лідерів бренду. Якщо на першому місці у французів, як і раніше, Duster (причому продаж конкретно цієї моделі  порівняно з груднем 2021 зменшився майже вдвічі), то на друге несподівано піднявся Renault Koleos (понад 100 проданих авто). Вся справа у великих знижках на модель, які діють і зараз. Замикає трійку лідерів седан Logan.

На другому місці з продажу нових автомобілів — Toyota. Майже 600 автомобілів, першість серед яких у січні за позашляховиком Land Cruiser Prado. Він зумів обійти навіть бестселер RAV4. Але якщо в грудні цей кросовер знайшов собі понад 600 покупців, то в січні лише 150. Ось він, дефіцит в дії. Доволі непогано продавався новий Yaris Cross, який зумів обігнати Land Cruiser.

Читайте також:
Тест-драйв Toyota Yaris Cross: чем удивляет новый компактный кроссовер от Тойоты?

На третьому місці прорив місяця (а можливо навіть і року) – Chery! Боротьба була нелегкою, але якщо рік тому цей китайський бренд боровся за потрапляння в першу десятку, то зараз впевнено посів третє місце з понад 300 проданими автомобілями. Найбільше українським покупцям сподобалися кросовери Tiggo 4, Tiggo 2 і Tiggo 2 Pro. Причому варто відзначити, що Tiggo 2 пропонується виключно з механічною коробкою, однак це не завадило йому досягти непоганих результатів.

Четверту позицію посів Hyundai, лише трохи відставши від Chery і продемонструвавши впевнене зростання, якщо дивитися на позиції першої десятки. У фаворі Tucson і Venue, слідом за ними – Santa Fe. Знаходить покупців і футуристичний Мінівен Staria.

Skoda на п’ятому місці, вона не змогла взяти рубіж в 300 автомобілів, але водночас Kodiaq і Octavia продавалися цілком непогано. Майже з таким самим результатом закінчив січень бренд Peugeot, посівши шосту сходинку рейтингу. Добре продавалися седан 301 і кросовери 2008 і 3008, причому цікаво відзначити, що останній зараз пропонується тільки з дизельними двигунами або ж у виконанні Hybrid4.

На сьомому місці Volkswagen, продаж якого нехай і не рекордний, але все ж таки має непоганий вигляд на тлі інших брендів. Як і раніше, краще за інших продаються Touareg, T-ROC і Tiguan. Причому розрив між ними не дуже великий, що в цілому хороший показник. І вони серйозно обходять легкові моделі, такі як Passat і Golf.

Nissan переживає зміну модельного ряду і водночас зміг втриматися в першій десятці. Здебільшого завдяки моделі X-Trail. Нагадаємо, що минулого року на ринок офіційно вийшов електромобіль Nissan LEAF (ну нарешті!) і новий Juke. На початку цього року презентовано новий Qashqai, а в другій половині 2022 року ми точно побачимо вже нове покоління X-Trail, а також, можливо, електромобіль Ariya.

Провал місяця (а можливо і року) – це марка KIA, яка за відсутності акційного Sportage з’їхала вниз у рейтинговій таблиці і не дотягнула навіть до 200 автомобілів. Річ у тім, що KIA Sportage змінив покоління, але недорогі старі версії розкупили, а нові машини у дилерів ще не з’явилися. Ситуацію зміг врятувати Rio X, що дав змогу утриматися марці в ТОП-10.

А замикає десятку преміальний бренд Mercedes-Benz, у якого добре продавалися моделі GLE-Class і GLS-Class. На третьому місці S-Class і варто зауважити, що він серйозно випереджає своїх опонентів з “німецької трійки”.

Загалом слід зазначити, що розрив між брендами  цього місяця був зовсім невеликий і часом становив лише кілька машин, так що боротьба була досить напруженою. Подивимося, як вона продовжиться в наступному місяці.

А ось так виглядає десятка найкращих моделей із продажу в січні 2022, в якій також відбулося чимало змін:

  1. Renault Duster
  2. Toyota Land Cruiser Prado
  3. Toyota RAV4
  4. Hyundai Tucson
  5. Nissan X-Trail
  6. Renault Koleos
  7. Skoda Kodiaq
  8. KIA Rio X
  9. Peugeot 301
  10. Chery Tiggo 4